Електронні рецепти? Під час війни?

Електронні рецепти? Під час війни?
Читать grad.ua в  

Я, ось чого зрозуміти не можу. В нас війна. Небезпечно скрізь. Десь вже точаться бої. Десь поки що тривожне очікування, що іноді порушується то частими, то рідкими ракетними ударами. До речі, і в столиці такі обстріли теж бувають, судячи з новин.

Зауважу, що частина населення вибула зі своїх міст, селищ та сіл, що знаходяться поблизу місць бойових дій на більш безпечні території. І серед цих переселенців не лише «айтішники», економісти, юристи та інженери. Серед біженців є й лікарі. І дорікати їм за те, що вони покинули свої робочі місця, якось язик не повертається. Не всі можуть подолати страх: вони бояться.

Навіщо я так довго вступаю в тему? Пояснюю. Я тут прочитав рішення МОЗ України про те, що з 1 серпня 2022 року вводиться електронний рецепт на антибіотики. І це – перший етап. Далі за такою ж системою видаватимуться всі рецептурні препарати.

Читаю цей документ та розмірковую. А що в зоні бойових дій, у містах та селищах люди не хворіють? Їм ці антибіотики не потрібні? Звісно, хворіють. І, певна річ, потрібні. А там, у цих районах, завжди працює мобільний зв'язок та інтернет? Сумніваюсь. А навіть якщо функціонує, то чи обов'язково хворий зареєстрований в електронній системі? І, до речі, а що із сімейним лікарем? Чи не поїхав він чи вона подалі від вибухів до іншого міста?

Фахівці в галузі організації охорони здоров'я, зрозуміло, поставлять набагато більше питань, ніж я. Що й відбувається зараз у соціальних мережах.
Опублікую лише один уривок. Думка одного з волонтерів Дмитра Подтуркіна:

З 01 серпня 2022 року антибіотики будуть продавати за електронним рецептом, вирішили у МОЗ.
Це перший етап у впровадженні електронного рецепту на всі рецептурні препарати в Україні. Перехідний період триватиме до кінця поточного року.
Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, проте пацієнт обов'язково має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Усі пункти - по суті та справі:

1. Проблему з фізичним доступом до ліків у прифронтовій зоні, на звільнених територіях та для хлопців із ЗСУ вирішують волонтери, закуповуючи у роздробі в тилу. Ми купуємо та возимо. Як нам це робити при впровадженні винятково рецептурного продажу?

2. У прифронтових містечках велика проблема і з лікарями, і зі стійким зв'язком. Тому і фізична доступність рецепту дуже обмежена. Що там робити людям?

Так. І якщо виписати рецепт може будь-який лікар, без встановлення діагнозу, по телефону, то нафіга такий рецепт? Проблеми створюємо, а реальної користі нуль.


Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: