НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Ситий голодного не розуміє, або чому варто вводити тариф за світло в розмірі 5 гривень?

Ситий голодного не розуміє, або чому варто вводити тариф за світло в розмірі 5 гривень?

Читать grad.ua в  

Це остання стаття цього року. Пережити 12 місяців, коли за вікном раптово виє сирена, а десь неподалік чути залпи і уханье вибухів - не найприємніше, м'яко кажучи, в житті. Я часто ловлю себе на тому, що ще років чотири тому мені й на думку не спало б уявити себе в нинішній ситуації. Але що сталося, те сталося. Війна.

І, - як це водиться, у трагічні й напружені часи, яскраво проявляються людські характери. Одні стають людянішими, інші - жорстокішими, треті - не бажають приховувати свого особливого становища в суспільстві й державі.

Зараз розтлумачу. Генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота у своєму інтерв'ю заявив, що тариф на електрику треба підвищити. І пояснив:

Я можу оплатити тариф у 5 гривень. І є люди, які теж можуть платити повну суму.

І оголосив логіку такого висновку: за зарплати у 20 тисяч гривень, ті, хто її отримує, мають можливість оплати за таким тарифом.
Ну, далі пішла звичайна тріскотня, - а як це визначити інакше? - усіх представників паливно-енергетичного комплексу країни. Мовляв, держава доплачує за населення близько 140 мільярдів гривень у вигляді компенсації компаніям, щоб утримати збиткову ціну в розмірі 2 гривень 60 копійок. Тож нехай ті, хто отримують щомісяця 20 тисяч - платять 5 гривень, а решта - стару ціну.

Чому визначив висловлювання Ігоря Сироти в розряд тріскотні? Відповідаю. Ті самі 140 мільярдів компенсації - це від неможливості більшості населення платити більше. Громадян, які отримують високі оклади, у відсотковому співвідношенні значно менше. І тоді виходить, що внаслідок підвищення тарифу до 5 гривень, компенсація, - у кращому випадку! - зменшиться на півмільярда. А то й менше. То в чому тоді виграш від такого стрибка цін?

Вважаю, що почнеться така сама гра, як із субсидіями. Нагадаю, що на початку цього процесу і оформлення, а головне охоплення населення, було значним. Але з кожним роком посилювалися вимоги і зменшувалися суми. Не варто дурити народ, що тільки за величиною пенсій залишатимуть ці самі 2 гривні 60 копійок. Знаючи наші фіскальні органи, їхнє вміння вигадувати тисячі хитрощів, щоб поставити перепону перед пільгами, я більш ніж упевнений, що за маленький проміжок часу, ціна одного кіловата підніметься до 5 гривень у переважної більшості українців.

Словом, генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота своєрідно привітав українців з прийдешніми святами, виклавши ідею, що блукає в київських коридорах. Буду радий помилитися. А вас, читачі, з прийдешнім Новим роком. Нехай він стане мирним.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі