НОВИНИ ГРАД » Новини » Тариф на електроенергію в Україні змінять: хто платитиме більше
Тариф на электроэнергию в Украине изменят: кто будет платить больше
Читати grad.ua у  

1 жовтня НКРЕКУ під час засідання ухвалила рішення про схвалення проекту постанови «Про граничні ціни на ринку «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок та балансуючий ринок». Про це повідомляє прес-служба регулятора.

НКРЕКУ пропонує з листопада встановити такі граничні ціни на ринку «на добу вперед» та внутрішньодобовому ринку:

  • з 00:00 до 07:00 – 5600 грн/МВт-год;
  • з 07:00 до 17:00 та з 23:00 до 24:00 – 6 900 грн/МВт-год;
  • з 17:00 до 23:00 – 9000 грн/МВт-год;
  • мінімальна гранична ціна - 10 грн/МВт-год.

Порівняно з чинною постановою НКРЕКУ про встановлення «прайс-кепів» пропонується підвищити граничну ціну у часовий проміжок з 11:00 до 17:00 із нинішніх 5 600 грн до 6 900 грн за МВт-годину. У той же час, максимальні граничні ціни на ринку електроенергії, що балансує, пропонується залишити без змін.

Таким чином, Нацкомісія розпочала регуляторну процедуру щодо перегляду граничних цін на відповідних сегментах ринку електричної енергії. Процедура, зокрема, передбачає проведення відкритих обговорень, під час яких усі зацікавлені учасники ринку електричної енергії зможуть надати свої пропозиції та зауваження. Регулятор їх розгляне та пропрацює.

Раніше повідомлялося, рішення покликане збалансувати енергосистему та забезпечити стабільне електропостачання всіх категорій споживачів. У Нацкомісії пояснили:

Перегляд граничних цін обумовлений необхідністю забезпечити умови для комерційного імпорту електричної енергії з країн Європи для покриття можливого дефіциту потужності осінньо-зимового періоду під час російських терористичних атак на енергосистему.

Регулятор уточнив, що йдеться про ціни електроенергії на ринку на добу вперед. Таке рішення не стосується побутових споживачів, які продовжуватимуть платити за світло за фіксованим тарифом 4,32 грн/кВт*год.

Постанова про підвищення цін має набути чинності 31 жовтня 2024 року.


Схожі новини

Коментарі