НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » З такими тарифами навіть меценати не допоможуть

З такими тарифами навіть меценати не допоможуть

З такими тарифами навіть меценати не допоможуть
Читать grad.ua в  

Страшна річ – статистика. Багато хто жартує, що, мовляв, є правда життя, а є така наука, статистика. Але я скористаюся цією наукою та наведу дві цифри: за 2022 рік українці наростили борги за послуги ЖКГ на понад 40 мільярдів гривень та станом на 1 січня 2023 р. борги населення за комуналку становлять 120 мільярдів гривень!

Ну, здавалося б, за таких, ось, боргів очевидна безглуздість підвищення цін на послуги «комунальників». Якщо борги зростають, їх не зупинити новою високою ціною тарифу. Ан, ні! Читаю у загальнонаціональному виданні «Факти» замітку наступного змісту: 

До 30 квітня тарифи на електроенергію не підніматимуться. Однак, після цієї дати вони можуть змінитися. В уряді вже розглядають можливість підняти ціну до 5,5 гривні за кіловат-годину.

А далі йдуть причини необхідності такого зростання:

Відомо, що в уряді вважають, що вже зараз кожна кіловат-година має коштувати щонайменше 7 гривень. Адже різницю між чинним тарифом та економічно обґрунтованим тарифом покривають за рахунок доходу від генерації «Енергоатому» та «Укргідроенерго».
Тому у 2022 році виник борг на суму 33 мільярди гривень. Але й це ще не все: Україні потрібно, крім боргу, знайти кошти для відновлення пошкодженої інфраструктури внаслідок російських масових атак.

Я б все-таки акцентував увагу не на відновлення пошкодженої агресором енергоструктури, а на тому, що під загрозою знаходяться об'єкти генерації (тепло- і гідра-станції). Залишається суттєва небезпека їхнього руйнування з боку супротивника.

Експерти озвучують кілька варіантів майбутньої ціни. «Легкий варіант» – коли ціна за кіловат-годину сягає 2,5 гривні для більшості населення. За інформацією від видання «UBR», тарифи на електроенергію може становити 2,8 гривні за кіловат-годину.

За такої ситуації навіть меценатські пенсії не допоможуть. Це новий вид послуги, прийнятий рік тому для підтримки Пенсійного фонду. Полягає він у тому, що меценат може переказати на рахунок фонду 10 тисяч гривень, з яких 7 тисяч підуть знайомому пенсіонеру, а решту 3 тисячі решті.

Як на мене, так варто було б піти на інші заходи. Списати всі борги, переклавши їх на прямий збиток підприємств. Знизити тарифи на послуги ЖКГ, та ціни на газ та вугілля до економічно обґрунтованих (тобто – у 4-10 разів). Повернутися до дії постанови уряду про призначення та виплату субсидій зразка 1998 року (без усіх подальших «інновацій»).

І рівень заборгованості повернеться до терпимого стану. Хоча якість послуг залишиться незмінною: такою ж поганою, як сьогодні.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: