НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи дасть потрібний результат новий тариф на електрику?

Чи дасть потрібний результат новий тариф на електрику?

Чи дасть потрібний результат новий тариф на електрику?
Читать grad.ua в  

Ну, ось, відбулося. Те, про що ми неодноразово попереджали – підвищення тарифу на електроенергію - сталося. Кабінет міністрів ухвалив рішення збільшити плату за одну кіловат-годину до 2 гривень 64 копійок.

Керівники галузі заспокоюють: місячна плата зросте не так, аж надто: десь близько 250 гривень у середньому. Щоправда, міністр енергетики Герман Галущенко попереджає, що потім на такий перегляд тарифів очікує і бізнес. І стверджує: «Якби не ухвалили це рішення, наступної зими ми були б без світла». У вигляді солодкого пирога обіцяють збільшити субсидії, бо прогнозується, що потребуючих домогосподарств фінансової допомоги держави стане більше.

Я тут прикинув, що середньомісячне зростання оплати за світло в квартирах і будинках обивателя - це лише початок подорожчання життя. Бо якщо слідом збільшать тариф для бізнесу, то одразу підскочать вгору ціни, як на продукти, так і послуги та товари широкого споживання. Це неминуче.

Уряд та власники паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) переконують нас у тому, що справжня ціна за електроенергію лежить у районі – 6 гривень 50 копійок. Ну, принаймні не нижче 5 гривень! Різницю в тарифах покриває дешева електроенергія, що виробляється «Енергоатомом» та «Укргідроенерго» у рамках спеціальних обов'язків (ПЗГ), покладених на них урядом. Між іншим, на це виділяється близько 130 мільярдів гривень на рік.

У мене тут кілька питань виникають, на які я поки що не знайшов відповіді. Почну із виробників «зеленої» енергетики, які вимагають від держави покривати їхні витрати. Ну якщо ця «під галузь» збиткова і не може розвиватися в умовах війни, то чому ми повинні їй доплачувати? Давайте закриємо на якийсь час. Буде світ, відновлюватимемо.

Поряд із державою на енергетичному ринку грає потужна компанія ДТЕК, що належить Рінату Ахметову. Зараз в Україні максимальна максимальна ціна на електроенергію, що встановлюється НКРЕКУ, – 4000 гривень за МВт·год. Раніше на розгляді регулятора був проект ухвали з підвищенням до 6000 гривень за МВт·год.

Розширення прайс-кепів – це цінове обмеження, або гранична ціна, – значно збільшить фінансовий потік для всього вугільного покоління, яке сильно постраждав від російських атак. Найбільший гравець у цьому сегменті енергетики, – повторюю, – ДТЕК. До війни компанія виробляла 70 відсотків теплової генерації електроенергії в Україні. Отже, знову-таки, у виграші виявляться ті структури, які частково покривають свої витрати за рахунок тих 130 мільярдів гривень, які держава виділяє для утримання на ринку низького тарифу на електрику.

У Верховній Раді підрахували, що на підготовку галузі до опалювального сезону потрібно понад один мільярд доларів США. Сумніваюся, що шляхом зростання тарифу на світ ми отримаємо в скарбницю таку суму. Це понад 40 мільярдів гривень! А ось що точно отримаємо, так це зростання заборгованості за електрику. У цьому я не маю сумніву.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі