Кому із пенсіонерів пощастить?

Кому із пенсіонерів пощастить?
Читать grad.ua в  

Розумію. Все розумію. Війна. Витрати на оборону. Тут, не до стареньких, пробач Господи. Не до жиру, бути живим, як говорить народна мудрість. І все-таки вставлю свої п'ять копійок.

Читаю останні повідомлення на загальнонаціональних веб-сайтах. Найгарячіша новина: з 1 квітня підвищаться тарифи на деякі комунальні послуги. І розшифровують: йдеться про водопостачання та водовідведення. Дивлюсь на цифри. Тож українцям доведеться платити за оновленими тарифами на 30-70 гривень на місяць більше.

Також, крім підвищення тарифів з 1 квітня, потім повторно здійснять збільшення за 3 місяці – з 1 липня. І якщо вперше, у квітні, зростання тарифів становитиме лише 12,3 відсотка, то вдруге, у липні – на 14,1 відсотка.

Тепер наочна ілюстрація на прикладі столиці – Києва. Цитую: 

…у столиці України з поточного квітня один кубічний метр води подорожчає з 30,38 гривні до 38,1 гривні, а з липня – до 40,4 гривні. Якщо до цього певна сім'я використала в середньому 5 кубів води і платила в березні 151,9 гривні, то з квітня у платіжках буде 190,5 гривні, а з липня – 202 гривні. Тобто щомісячна сума у квитанціях побільшає на 50,1 гривні.

Але повернуся до пенсіонерів. Їм із 1 квітня 2023 року обіцяють чергове підвищення. Кому? Оголошую:

З 1 квітня пенсіонерам, які продовжують працювати, перерахували пенсії. Наприклад, якщо стаж становить 35 років, а пенсія складає 7 тисяч гривень, підвищення буде на рівні 400 гривень.

Втім, зберігається незрозуміла для мене тенденція: що вища пенсія, то більше буде збільшення виплат. Я вже вище написав про те, що до пенсії у 7 тисяч гривень очікуване збільшення 400 гривень. А, ось, пенсіонер із пенсією у 5 тисяч гривень отримає доплату у розмірі 285 гривень.
Після березневого підвищення цієї соціальної виплати на 20 відсотків виходить така картина: мінімальний розмір підвищення становив 100 гривень, середній розмір – 579 гривень, а максимальний – 1 500 гривень.

За сьогоднішнього зростання інфляції, дорожнечі на продукти та товари широкого споживання більшості пенсіонерів практично не залишається вільних коштів на оплату «комуналки». Літні люди стоять перед вибором: або платити за світло, газ, тепло і квартиру, але голодувати. Або готувати себе до виселення. І це не перебільшення, це жорстоке, щоправда, життя.

У мене теплиться надія, що і Кабінет міністрів, і Верховна Рада знайдуть вихід із цієї непростої ситуації.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі