НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи будуть дорожчати далі продукти харчування?

Чи будуть дорожчати далі продукти харчування?

Чи будуть дорожчати  далі продукти харчування?
Читать grad.ua в  

«Новий ринок» для мене – це, якщо хочете, платформа для вивчення зростання цін на продукти та реакції покупців на цю змінну чи не щодня цифру. Особливо цікаво слухати діалоги між собою біженців із різних міст України.

Ось, і минулої неділі, рухаючись між рядами, заваленими овочами, фруктами, соліннями та пляшками з домашнім вином, підслухав діалог подружньої пари. Дружина, – дама років під сорок, – у норковій шубці. І чоловік (трохи старший) – сухопарий у розкішній «алясці». Діалог крутився довкола цін на продукти.

Дружина та чоловік зійшлися на тому, що ціни в Одесі на продукти вищі, ніж на найдорожчому ринку столиці – «Бессарабці». Звичайні люди. Не соціологи. Швидше за все представники середнього бізнесу. Але висновок зробили безпомилковий!

Цитую аналітику від NielsenIQ Ukraine та RAU:

…середній чек зростає, що насамперед пов'язано з продуктовою інфляцією. Найбільший він в Одесі – 281 гривень, що на 16,5 відсотків більше, ніж у листопаді 2021 року. У Києві він становив 273 гривень (+35,8 відсотка), у Вінниці – 247 гривень (+30,5 відсотка), у Житомирі – 244 гривень (+33,1 відсотка), у Харкові – 228 гривень (+22,7) відсотка), а у Львові – 221 гривень (+23,6 відсотка).

І висновок:

Споживачі економлять: 59 відсотків респондентів купують у продуктових магазинах лише найнеобхідніше, щоб знизити витрати.

Ще одне дослідження. Тепер так би мовити локально. Стосується найпопулярнішої першої страви – борщу. Опитувала дослідницька група BRDO.
Читаю: 

Як вплинула війна на ціни базових товарів? 99,2 гривні — стільки 13 січня 2023 року коштуватиме порція борщу на чотирьох осіб, приготовлена за традиційним рецептом. Порівняно з 24 лютого 2022 року – 81,84 гривні – ціна зросла на 21,22 відсотка. Усі інгредієнти борщу значно змінили ціну. Найбільше зросла вартість м'яса (+63,67%).

Розумію, що сьогодні керівництво військових обласних адміністрацій має головне завдання підвищення боєготовності бійців та підтримання високого рівня протиповітряної оборони. Але й проблеми аграріїв, які забезпечують населення та війська продуктами харчування – як на мене! - теж не можна забувати.

А це означає забезпечити селян і ПММ, і насінням, і добривами. Неймовірно складне завдання. Але його треба вирішувати. Хочеться вірити, що вирішимо.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: