НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Кому підвищення пенсій і зарплат не в радість

Кому підвищення пенсій і зарплат не в радість

Читать grad.ua в  

Здавалося б, усі мають пуститися в танок від добавки до пенсії та зарплати. Але  що за невдячний у нас обиватель! Не бажає ні танцювати, ні надсилати захоплені телеграми на адресу Уряду. Звісно, можна все списати на важкий психологічний стан і надрив у душі. Зрозуміло, що жити щодня, – зранку – до глибокої ночі! – під виття сирени, кого хочеш з розуму зведе. Але, все-таки, хоч посміхніться, панове....

А тепер серйозно. Чому населення не радіє? Почнемо з головного. Ось, мінімальна зарплата зросла з 1 квітня з 7 тисяч 100 гривень до 8 тисяч. Аж на цілих 900 гривень! Але народ у нас став за тридцять з гаком років життя в ринковій економіці вельми підкованим у фінансовому сенсі. І люди відразу цікавляться: а податки з роботодавця зростуть на скільки? І звідки господар візьме бажану надбавку в розмірі цих самих 900 гривень?

Тут допитливі економісти багато чого встигли підрахувати. У сенсі сплати податків. Наводжу факти: максимальна сума єдиного соціального внеску (ЄСВ), що сплачується фізичними особами-підприємцями (ФОП), становитиме з 1 квітня 26 400 гривень. З мінімальної зарплати також потрібно платити: податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 1440 гривень; військовий збір (ВЗ) – 120 гривень; ЄСВ – 1760 гривень. Усього: 1560 гривень (ПДФО + ВЗ).

Зміни також торкнуться деяких податків. Фізичні особи-підприємці (ФОП) платитимуть ЄСВ за мінімальною зарплатою. До квітня це 1562 гривні, а після квітня – 1760 гривень.

Знову повертаюся до зростаючої фінансової грамотності населення. Люди за прожиті десятиліття навчилися не тільки заздрити заможним і багатим. Вони стали розуміти, що благополуччя компанії, в якій орють день у день, складається з багатьох чинників, які часто не залежать від власника. Ні, господаря, зрозуміло, не всі люблять. Але оскільки він шукає замовлення, купує оборотні кошти і надає основні фонди, то, отже, несе серйозні витрати. А тут ще й держава, якій, природно, потрібні додаткові кошти, «шандарахне» власника по його гаманцю і збільшує розмір податків. Звідки ж тоді в такій ситуації відшукати ці самі 900 гривень надбавки до мінімальної зарплати?

Утім, давайте по-чесному: більшість обивателів ходять щодня в торговельний центр або на базар. Дивлячись на цінники, що змінюються по кілька разів за зміну, спілкуючись із лукавими торговками на «Привозі» чи на Новому ринку, ми всі переконуємося, що більшість продуктів харчування і товарів першої необхідності неухильно зростає. Хоча... Ось, зараз упали ціни на яйця. І тут не знаєш кому дякувати. Чи то фермерам Європи, які перестали пускати продукцію наших фермерів до себе, і тому вона стала у великих обсягах залишатися в Україні. Чи то цю заслугу присвоїть собі наш Кабінет міністрів, стверджуючи, що провів велику роботу з виробниками та реалізаторами.

Єдине, кому варто подякувати, так це енергетикам. Точніше – «газівникам». На сьогодні в українців є вибір серед 12 постачальників, у семи з них блакитне паливо коштує менше 8 гривень за «куб». Тим часом практично все населення країни - 98% - є клієнтами «Нафтогазу», а отже, вартість послуги для них становить 7,96 гривні. І, як пише загальнонаціональне Інтернет-видання «Газ Правди»: «Газ для населення у квітні не подорожчає».
Щоправда, ніхто не дає гарантій, що в травні тариф не змінять. Але так хочеться вірити в хороше...

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: