І коней на переправі змінюють

Я, зрозуміло, не пророк, але коли всі засоби масової інформації України в один день запустили інформацію про скарбницю з «Укренерго», який стирав майже 4 мільйони гривень із коштів, відпущених на ремонт та відновлення ліній електропередач та решти структури на Одещині, зрозумів: Треба чекати кадрових змін у керівництві цієї державної компанії. Щоправда, була «незрозуміла»: приберуть керівника чи когось дрібнішого?

І, ось, 3 вересня 2024 року кадрове зрушення відбулося. Цитую інформацію від РБК-Україна: 

Володимира Кудрицького звільнено з посади голови «Укренерго» за згодою сторін. Тимчасово керуватиме компанією член правління НЕК Олексій Брехт.

Кудрицького було звільнено з посади рішенням наглядової ради компанії. Засідання НС пройшло 2 вересня ввечері, і за інформацією РБК-Україна, воно було прийняте чотирма із шести членами наглядового органу НЕК.

За даними видання, звільнення сталося із формулюванням «за згодою сторін». «Основний робочий сценарій був такий - заява Кудрицького про звільнення за згодою сторін і потім рішення Наглядової ради за цією заявою», - сказало джерело видання, знайоме з підготовкою рішення. Раніше джерела в оточенні голови «Укренерго» говорили, що він не має наміру залишати посаду добровільно. Згідно з рішенням НС, Кудрицького буде звільнено з 4 вересня.

А тепер інформація про мотиви відставки: 

Інформація про можливість звільнення голови «Укренерго» найближчим часом з'явилася вранці 30 серпня. Причиною називався недостатній захист об'єктів компанії від обстрілів із боку РФ. Вирішальним фактором стали обстріли 26 серпня, коли Росія вперше атакувала касетними боєприпасами розподільні електропідстанції України.

Питання якості захисту енергооб'єктів розглядалося на Ставці верховного головнокомандувача 30 серпня ввечері. За її підсумками і було ухвалено рішення звільнити голову «Укренерго».

Як на мене, наведена аргументація зі звинуваченнями «про недостатній захист об'єктів компанії від обстрілів з боку супротивника» вже точно звучить непереконливо. Зрештою, створити системний захист енергооб'єктів від ракетних та інших ударів, що точно не входить до обов'язків голови енергетичної компанії. Тут потрібні професійні військові. А якщо бути дуже точним, то фахівці з ППО.

А ось справжні проколи керівництва «Укренерго» явно не озвучені. Це я привласнення тих майже чотирьох мільйонів гривень одним із працівників компанії. І ще про те, що, наприклад, одеська ДТЕК навіть у ті дні, коли не працюють графіки стабілізаційних відключень, позбавляє тисячі одеситів світу. Втім, читаю інформацію щодо ситуації в Одесі 3 вересня 2024 року.

Ось повідомлення від інтернет-видання «Коментарі»:

Тисячі мешканців Одеси залишаться без світла поза графіком. Сьогодні, 3 вересня, у частині Одеси не буде світла. Електропостачання буде відсутнє до кінця робочого дня. Про це повідомляють ДПЕК Одеські електромережі.


Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі