Туманні думки енергетиків?

 Сьогодні мало хто пам'ятає мініатюри великого актора Аркадія Райкіна. Ну, з пам'яттю нащадків зрозуміло: скільки десятків років минуло від дня смерті Майстра! А нинішнє покоління, – це я про тих, кому 30 – 35, – уже виховано на «95 кварталі». Це зовсім інша доба. Навіщо це я? Ось читаю три інтерв'ю голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, дані їм різним виданням із 15 по 16 червня.

Читаю і відразу згадую мініатюру Аркадія Ісаковича, присвячену виконанню замовлення, яке його герой, – мабуть, директор заводу, – не збирався виконувати. Коли, зрештою, до нього приїжджає розгніваний замовник із запитанням, де ж мій виріб, директор починає кричати хором із замовників на своїх підлеглих; «Де ви були з восьми до одинадцятої?».

Ось інтерв'ю від 15 червня «Українській правді». Я назвав би його втішним. Глава «Укренерго» вважає, що всі прогнози щодо електрики цієї зими це ворожіння на кавовій гущі. Але якщо це так, то як визначити його слова про те, що ситуація залежить від російських обстрілів та можливості України відновити зруйновані потужності генерації. Зрозуміло, час та потужність ударів агресора визначити складно, але можливості відновлення зруйнованих потужностей генерації Володимир Кудрицький зобов'язаний знати, бо він голова загальнонаціональної кампанії, в його руках інформація про зруйновані об'єкти та головне: він уже сьогодні зобов'язаний розпоряджатися грошима, які виділили країни ЄС, США та Канади. Ось, наприклад, Норвегія заявила днями про те, що передала 74 мільйони доларів на ремонт енергетичної структури України.

Гаразд. Читаю ще одне інтерв'ю щодо відключень на поточний тиждень. Тут оптимізм відсутній. Будуть відключення. Через що? Перераховую. Виявляється, на нас чекає спекотний тиждень, отже, почнуть включати кондиціонери. І друге: на одній із АЕС на ремонт виводять один із енергоблоків. Стоп! У Середині минулого тижня ті ж енергетики говорили, що відключення збільшилися через те, що сонячні батареї та вітряки скоротили вироблення електроенергії і тому утворився дефіцит?!? Щодо роботи вітряків спеку не знаю, чого чекати. Може, вітер буде, таки? Але те, що сонячна генерація з'явиться у величезній кількості, не сумніваюся. Словом, варто було б начальнику «Укренерго» пам'ятати свої ж прогнози тижневої давності.

Ну, нарешті, третє інтерв'ю для «Телеграфа» знову від 16 червня 2024 року. Тепер голова правління НЕК «Укренерго» широкими мазками малює нам картину майбутнього. Він каже:

Ми не можемо собі дозволити зараз вибрати лише один шлях. Нам потрібно і максимально відновлювати пошкоджене, і починати будувати нову генерацію, розподілену територіально. Тільки так.

І оголошує нарешті план. За його словами, побудова нового покоління не буде швидкої і, можливо, це навіть не буде історія про зиму 2025/26 років. Але Володимир Кудрицький повідомив, що на початок опалювального сезону 2024/25 років будуть реалізовані перші проекти «нової хвилі».
Нове розподілене покоління має за два-три роки повністю або майже повністю замістити існуючу теплову, як пояснив глава «Укренерго». 

Причому це буде не заміна один на один, тобто мегават вугільної теплової електростанції на мегават газотурбінної станції або станції на біопаливі. Це буде заміна умовного мегавату ТЕС на мікс із промислових вітряків та сонячних батарей, великих накопичувальних систем, високоманеврених газових станцій, можливо, станцій на біопаливі», - зазначив він. І наводить цифри: замість 1000 МВт теплової вугільної станції буде 100 маленьких станцій по 10 МВт. І переможно завершує: «Ворогу буде складніше потрапити до 200 невеликих електроустановок різного типу, ніж до 20–25 великих електростанцій.

Все було б добре, та тільки ворог знищив з кінця березня 2024 року 9 гігабайт електроенергії, а ми збираємося побудувати і задіяти об'єкти потужністю всього в 1 гігабайт. І це, на жаль, сувора реальність.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі