Лукаве підвищення?

Лукаве підвищення?
Читати grad.ua у  

Компанія «Укренерго» виклала на своєму офіційному сайті проект підвищення «підвищення на 2023 рік тарифу на передачу електроенергії щодо чинного на 84 відсотки – до 636,17 гривень за Мегават-годину та тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на 234 відсотки – до 207,63 гривень за Мегават-годину».

Перераховують причини такого рішення, - цитую за документом:

Цінові зміни на водопостачання та водовідведення, збільшення фізичного обсягу робіт у зв'язку із збройною агресією РФ та вартістю цих робіт. Зростання витрат на сировину та матеріали, зростання ціни палива, збільшення витрат на капітальні інвестиції, зростання прогнозних курсів долара та євро до гривні з одночасним збільшенням витрат на ПСО для «зеленої» генерації.

Словом, цілком об'єктивні вступні. До мотивації прийняття такого проекту в життя, не причепишся. При цьому автори запропонованої новації запевняють, що таке підвищення не торкнеться населення. Посилаються на досвід минулих років: тариф на передачу істотно впливає на промислових виробників та інших учасників ринку. На населення ці зміни тарифу не впливають.

Як на мене, то це лукавство чистої води. Наведу приклад із підвищення ціни на бензин та дизельне паливо, які за оцінкою експертів підвищаться найближчим часом на 10-15 відсотків.

Такий прогноз дав заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук:

Найближчим часом через ухвалення Закону про акциз на пальне десь у районі 4-5 гривень подорожчає бензин та дизпаливо. Тобто це закладатиме основу формування цін на продукти харчування. Не останню роль і велика інфляція. Ми бачитимемо підняття цін у районі ще 10-15 відсотків.

Виробництво продуктів харчування неможливе без витрат на електроенергію, зокрема, її передачу від виробника до споживача. У нашому випадку – заводу чи фабрики, які виробляють той чи інший вид продовольства. Отже, збільшення тарифу на цю саму передачу електрики плюс тарифу на послуги диспетчерських служб неминуче призведе до зростання витрат і, в кінцевому рахунку, збільшення собівартості одиниці товару, що випускається. Це розуміють навіть студенти-першокурсники, які вивчають ази економіки.

Але, що робити в ситуації, коли автори проекту перераховують цілком об'єктивні причини для такого зростання тарифів? Як на мене, так на час війни країна просто зобов'язана і державні компанії, і приватний бізнес змусити працювати виключно на зниження витрат виробництва як у промисловості, так і з населенням. Розумію, що поворот до планової економіки для багатьох звучить як заклик до повернення у минулі часи. Але ми сьогодні живемо за умов війни. І тут ринок, на жаль, вирішує далеко не все.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: