НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » На старті черепаха і заєць: хто буде першим на фініші?

На старті черепаха і заєць: хто буде першим на фініші?

Я розумію. Я все розумію. Управляти економікою країни в умовах війни складно. Дуже складно. І фізично важко. Стомлюваність організму будь-кого – кажу про людей державної важливості з вищого розряду! – зашкалює. Співчуваю.

Причому, – прочитав у медиків, – ця сама стомлюваність якраз припадає на кінець тижня. Ось, чому вони, – лікарі, – не радять важливі наради проводити, наприклад, у п'ятницю. Утім, про який відпочинок може йтися, коли в самій столиці за вікнами реве сирена? І, все-таки...

Отже, цитую:

Кабмін вирішив наблизити українське законодавство до європейського і схвалив законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу. Було ухвалено рішення про підвищення акцизів на алкоголь та автомобільне пальне. Про зміни повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів 10 травня. 

Уточнюю: 10 травня 2024 року, у п'ятницю. Кінець напруженого трудового тижня. Тепер про причини ухвалення цього документа. Пишуть:

Законопроєкт передбачає наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, встановленого в Європейському Союзі.

Конкретизують:

Уряд також схвалив законопроєкт, спрямований на наближення ставок акцизного податку до мінімального рівня, що діє в Євросоюзі. Очікуються нові розміри ставок акцизного податку на пальне з урахуванням його мінімального рівня. Запропоновано такі ставки акцизного податку:
бензини – 359 євро за 1000 л,
скраплений газ – 277 євро за 1000 л
дизельне паливо – 330 євро за 1000 л.

Ну, про те, що зросте акциз на тютюнові вироби та деякі спиртні напої я мовчу. Оголошена вище інформація, що стосується палива, набагато важливіша. І не тільки для промисловців і всього економічного сектора країни. Вона, насамперед, битиме по кишені кожного обивателя. І тут особливо аналізувати нічого. Ну, ми ж із вами все розуміємо! Якщо підвищується акциз на бензин, то слідом буде переглянуто «цінники» на автозаправках. Далі піде ланцюгова реакція. Подорожчання палива тягне за собою збільшення ціни за перевезення. Що неминуче призведе до нових «цінників» у торгових центрах і магазинчиках.

Я встиг побувати в багатьох країнах Європи. Від таких небагатих, як Греція та Португалія, до заможних – Німеччини та Франції. Навіть у південній Європі, яка значно поступається економіці Нідерландів чи Бельгії, тамтешня влада з великою обережністю обговорює на засіданнях Євросоюзу рішення про збільшення акцизних ставок. Бо розумію: такий документ може боляче вдарити по соціальній стабільності суспільства.

Ось, питається: до чого ми сьогодні, коли країна живе в стані війни, робимо все, на «на наближення ставок акцизного податку до діючого в Євросоюзі мінімального рівня»? Цей захід хоч якимось чином полегшить життя великому, середньому і малому бізнесу? Допоможе виживанню населення, яке вже стрімко бідніє, а дехто просто злидарює?

Ми хочемо потрапити до європейської співдружності, стати частиною європейської економіки, це – захоплююча ідея! Але треба ж усвідомити, що, – повторюю вкотре! – триває війна. Отже, потрібно не тиснути на бізнес, не витягувати з гаманців останню гривню, а допомогти і економіці, і людям.

Утім, є ще одна неприємна новина: Кабмін з 1 червня планує підвищити тариф на електроенергію в 1,5 раза. Про нову вартість світла для українців повідомив депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко. Час від часу нелегше.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі