НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Пенсії підвищать, але ціни на продукти дорожчають

Пенсії підвищать, але ціни на продукти дорожчають

Читать grad.ua в  

Почну, мабуть, зі свіжих статистичних даних. Йтиметься про ціни на продукти. Цитую:

В Україні середні ціни на продукти харчування в січні цього року порівняно із січнем минулого року зросли на 3,7%.
Про це з посиланням на Державну службу статистики повідомили «ТСН».
Серед продуктів найбільше подорожчали овочі – на 13,1%, м'ясо та м'ясопродукти - на 10,2%, олія - на 10,2% і молоко – на 9,3%. Також подорожчали сир - на 7,6%, хліб – на 5,8%, безалкогольні напої – на 5,8%, риба та продукти з риби – на 5,3%, фрукти – на 2,3% і макаронні вироби – на 0,3%.

Якщо чесно, то всю цю цифир я навмисне навів. Зрештою, хтось великий любитель безалкогольних напоїв. Жити не може без кока-коли, пепсі та іншої солодкої «газованої води». Нехай врахує: все це стане дорожчим майже на шість відсотків! Гаразд. Мене куди більше хвилює м'ясо, ковбаса, вершкове масло, молоко, сир і сметана. І головне – хліб!

І не тому, що згадую «історичне» твердження батька епохи «застою» Леоніда Ілліча Брежнєва, який оголосив, що «хліб - усьому голова». Просто для людей із низьким достатком, - таких у нас сьогодні більшість, - хліб і молоко, хліб і масло, хліб і шматок сиру, - усе перелічене вище може бути єдиною стравою на цілий день. Але за таких темпів зростання ціни, боюся, зазначені продукти швидко перейдуть із рангу «дешеві» в ранг «дорогі».

Надії на те, що у зв'язку з блокадою українського агросектору в багатьох країнах Євросоюзу, наші виробники спрямують свої товари на вітчизняний ринок, а його насичення ними призведе до спаду ціни, – наївні. Не тільки великі агрофірми, а й навіть дрібні та середні фермерські господарства чудово орієнтуються в ринковій економіці. І свої втрати на європейському ринку швидко компенсують на рідному, українському. Для цього достатньо походити тиждень на «Привоз» і на «Новий базар». Переконайтеся: ціни зростають. І на «молочку», і на м'ясо з ковбасою.

Тому, – з цілком зрозумілих причин, – держава намагається підставити «плече» найбеззахиснішим верствам населення. Це я про пенсіонерів. Але й тут виходить, м'яко кажучи, не без «проколів».

Ось, читаю інформацію про підготовку перегляду пенсій. Цитую:

З 1 березня в Україні відбудеться масштабний перерахунок пенсійних виплат. У деяких літніх українців пенсії можуть збільшитися відразу на 900 гривень. Однак таких щасливчиків буде небагато. Про це свідчать дані ПФУ.
Індексація пенсій однозначно буде проведена з 1 березня, проте поки що не відомий її остаточний розмір. За попередніми розрахунками Мінсоцполітики, індексація буде на рівні 13%.
Якщо відштовхуватися від цих даних, то на підвищення в розмірі 900 гривень можуть розраховувати пенсіонери, які отримують 6923 гривень пенсії. Таких щасливчиків по Україні буде відносно небагато, оскільки більшість громадян отримують пенсійні виплати в розмірі до 4 тисяч гривень і навіть нижче.

Я розумію, що сьогодні навіть пенсія в розмірі 8 тисяч гривень за такого темпу зростання цін на харчові продукти та «комуналку» – не покриває витрати людей похилого віку. Але більшість цих людей, - за твердженням самого Пенсійного фонду, - отримує допомогу від держави нижче за чотири тисячі. Може, варто все-таки, підтягнути бідних до рівня середніх? Інакше ці перегони злиднів ніколи не закінчаться...

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі