НОВИНИ ГРАД » Новини » Додаткові мобільні військові шпиталі Україні не потрібні
Додаткові мобільні військові шпиталі Україні не потрібні
Читати grad.ua у  

У зоні активних бойових дій від мобільних чи стаціонарних шпиталів користі мало – вважає заслужений лікар України Ольга Богомолець. Військова система працює інакше – є евакуаційні бригади, які вивозять поранених після обстрілів.

Ольга Богомолець, заслужений лікар України, д.м.н., народний депутат України VIII скликання:

На першому етапі, надати невідкладну допомогу, на наступному етапі стабілізувати в будь якому медичному центрі, який є поряд. А далі вже евакуювати пацієнта для того, щоб він стабільно міг лікуватися і проходити лікування де можуть виконувати складні операції, нейрохірургічні операції, ортопедичні операції, що практично буде неможливо робити такі складні операції в мобільному шпиталі.

Немає сенсу зараз виділяти гроші з бюджету, щоб розгортати додаткові мобільні шпиталі – каже Ольга Богомолець. Необхідно створити єдиний електронний реєстр координації можливостей лікарень, що допоможе оперативно та комплексно надавати необхідну допомогу бійцям ЗСУ та ТРО.

Сьогодні на Одещині є певна кількість медичних закладів, потрібно повністю проаналізувати де яка допомога може бути надана і зробити такий уніфікований центр куди спрямовуються поранені. І для того, щоб чітко мати інформацію. Плюс дуже часто в якийсь момент втрачається інформація де знаходиться той чи інший хворий.

До реєстру також необхідно включити функцію пошуку для родичів. І скоординувати усі дані з Національною службою здоров'я.

Кожному пораненому, де би він не був поранений, присвоюється код, там не має бути його прізвища. І далі він з цим кодом рухається по системі. І щодо медичного забезпечення, то в цій самій системі має бути склад, де чітко має бути переміщатися певні медикаменти, тиди, куди де є в них потреба.

Реформуванню підлягає і система медичної допомоги. Ольга Богомолець вважає, що робити це потрібно вже зараз. Особливо на територіях, де немає активних бойових дій. За словами фахівця, зараз саме час запровадити систему медстрахування та повернути військові кафедри до університетів.

За час повномасштабної війни – в Україні зруйновано понад триста лікувальних закладів. І систему медицини потрібно відбудувати наново. Навіть, в умовах військових дій цей сектор необхідно реформувати, впевнена доктор медичних наук, народний депутат 8-го скликання, Ольга Богомолець.

Сьогодні потрібно буде відбудовувати систему охорони здоров’я на нових принципах на принципах обов’язкового загального медичного страхування. І на принципах, спочатку оцінки кількості населення на території. Тому що демографічні показники України дуже сильно зміняться. Частина людей, які виїхали вони не повернуться. Ми маємо це усвідомлювати, тому різна кількість потреби в різних медичних закладах.

Поки що медичну допомогу багатьом хворим українцям надають за кордоном. Але думати про відновлення усієї вітчизняної системи лікувальної та профілактичної допомоги необхідно вже сьогодн – нагадують експерти.

Завдяки тому, що дружні нам країни приймають переселенців, дуже багато хворих людей виїхало. І сьогодні хворі люди, які не мали шансів в Україні отримати допомогу, сьогодні мають можливість отримати її за кордоном.

Велике майбутнє на думку Ольги Богомолець – і за телемедициною. Цей напрямок також варто розвивати в Україні. Сьогодні знов таки, потрібно розвивати телемедицину, дехто в неї вірить, але сьогодні абсолютно реально – консультацію професора, через інтернет зв'язок, через старлінк отримати в будь якому селі.

Зміни повинні торкнутися навчання майбутніх лікарів. Ольга Богомолець вважає, що до всіх медичних ВНЗ необхідно повернути військову кафедру.

І сьогодні потрібно повернути військову кафедру в усі медичні вузи без виключення. Для того, щоб військову польову хірургію і терапію знали кожен лікар, а не тільки випускники військово-медичних академій. Тому що всі нарешті зрозуміли, що військову травму, вибухову травму може отримати цивільний, не потрібно бути військовим, щоби попасти під снаряд щоб отримати осколочні поранення.


Схожі новини

Коментарі