НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Податки та фінансові труднощі, які на нас чекають

Податки та фінансові труднощі, які на нас чекають

Податки та фінансові труднощі, які на нас чекають
Читать grad.ua в  

Поки йде війна, владі вистачає турбот на інших фронтах, серед яких фінансовий займає, на жаль, не перше місце. Так, це зрозуміло. У вихідні ознайомився з внутрішньополітичним життям США. Воно, прямо скажу, вирує, що не дивно для країни з багатовіковими традиціями демократії.
Україна у внутрішньополітичних американських суперечках, звичайно ж, теж згадується. Низка консервативно налаштованих представників республіканського крила заявляє про те, що уряд США, по суті, фінансує Пенсійний фонд України. Чим обурені: кажуть, треба в першу чергу думати про своїх громадян, а не про нас, українців.

А я, прослухавши всі ці виступи, подумав, ось про що: як моя країна збирається організувати роботу цього самого фінансового фронту після закінчення війни? Вочевидь, більшість населення стрімко опускається у розряд бідняків. Це, так би мовити, найм'якше визначення ситуації, бо наступна сходинка – жебраки.

Цікавий аналіз зробив відомий український економіст Олексій Кущ. Ось що він пише на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук:

Після війни країна зіткнеться з проблемою галопуючого зростання бідності. У цих умовах держава ще більше намагатиметься «доїти мертву корову» у вигляді ще живого сегменту економіки.
Тобто буде багато бідних та сильного податкового тиску на тих, хто ще заробляє. Чому б не дати українцям право перераховувати суму своїх податків безпосередньо тим, у кого дохід менший за реальний прожитковий мінімум.

І наводить приклад:

… у вас 4 тисячі гривень прибуткового податку на місяць. Тепер держава забирає ці гроші у вас у вигляді податків. Але у вас є знайомий чи родич, який має пенсію 4000 гривень. При цьому реальний рівень життя становить 7000 гривень.
Замість того, щоб віддавати все державі, ви 3 тисячі гривень перераховуєте людині з низьким доходом, а решту тисячу гривень – у держбюджет. Звісно, це радикальний податковий експеримент. Потрібно шукати компенсаторів для місцевих бюджетів. Але проблеми, з якими ми маємо справу, також будуть безпрецедентними. Я запустив би такий експеримент мережевого відновлення мінімально необхідного рівня життя в Україні після війни років п'ять.

Зрозуміло, що це лише умовна модель вирішення проблеми бідності. Відкидати її відразу, – як на мене, – не варто. Є над чим подумати і незалежним експертам, і чиновникам. Особливо в сьогоднішній ситуації, коли наближається момент можливого гальмування фінансової допомоги з боку наших західних спонсорів. Складна ситуація у банківській системі США, тривожна інформація про найбільшому банку Швейцарії. Усі ці моменти б'ють по фінансовій системі всього світу та України, зокрема.

Хто в цій кризовій ситуації рятуватиме наші ринки та фінустанови? Якщо тиждень тому Мінфіну вдалося продати ОВДП на 16,06 мільярда гривень, то 14 березня - лише на 2,73 мільярда (мінімальний показник з 3 січня цього 2023 року). І це тоді, коли 30 березня поточного року Кабмін чекає на велике погашення доларових ОВДП на 401,5 мільйона доларів США. А 4 квітня потрібно буде виплатити ще майже 18 мільярдів за гривневими цінними паперами.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: