НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Податки та фінансові труднощі, які на нас чекають

Податки та фінансові труднощі, які на нас чекають

Податки та фінансові труднощі, які на нас чекають

Поки йде війна, владі вистачає турбот на інших фронтах, серед яких фінансовий займає, на жаль, не перше місце. Так, це зрозуміло. У вихідні ознайомився з внутрішньополітичним життям США. Воно, прямо скажу, вирує, що не дивно для країни з багатовіковими традиціями демократії.
Україна у внутрішньополітичних американських суперечках, звичайно ж, теж згадується. Низка консервативно налаштованих представників республіканського крила заявляє про те, що уряд США, по суті, фінансує Пенсійний фонд України. Чим обурені: кажуть, треба в першу чергу думати про своїх громадян, а не про нас, українців.

А я, прослухавши всі ці виступи, подумав, ось про що: як моя країна збирається організувати роботу цього самого фінансового фронту після закінчення війни? Вочевидь, більшість населення стрімко опускається у розряд бідняків. Це, так би мовити, найм'якше визначення ситуації, бо наступна сходинка – жебраки.

Цікавий аналіз зробив відомий український економіст Олексій Кущ. Ось що він пише на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук:

Після війни країна зіткнеться з проблемою галопуючого зростання бідності. У цих умовах держава ще більше намагатиметься «доїти мертву корову» у вигляді ще живого сегменту економіки.
Тобто буде багато бідних та сильного податкового тиску на тих, хто ще заробляє. Чому б не дати українцям право перераховувати суму своїх податків безпосередньо тим, у кого дохід менший за реальний прожитковий мінімум.

І наводить приклад:

… у вас 4 тисячі гривень прибуткового податку на місяць. Тепер держава забирає ці гроші у вас у вигляді податків. Але у вас є знайомий чи родич, який має пенсію 4000 гривень. При цьому реальний рівень життя становить 7000 гривень.
Замість того, щоб віддавати все державі, ви 3 тисячі гривень перераховуєте людині з низьким доходом, а решту тисячу гривень – у держбюджет. Звісно, це радикальний податковий експеримент. Потрібно шукати компенсаторів для місцевих бюджетів. Але проблеми, з якими ми маємо справу, також будуть безпрецедентними. Я запустив би такий експеримент мережевого відновлення мінімально необхідного рівня життя в Україні після війни років п'ять.

Зрозуміло, що це лише умовна модель вирішення проблеми бідності. Відкидати її відразу, – як на мене, – не варто. Є над чим подумати і незалежним експертам, і чиновникам. Особливо в сьогоднішній ситуації, коли наближається момент можливого гальмування фінансової допомоги з боку наших західних спонсорів. Складна ситуація у банківській системі США, тривожна інформація про найбільшому банку Швейцарії. Усі ці моменти б'ють по фінансовій системі всього світу та України, зокрема.

Хто в цій кризовій ситуації рятуватиме наші ринки та фінустанови? Якщо тиждень тому Мінфіну вдалося продати ОВДП на 16,06 мільярда гривень, то 14 березня - лише на 2,73 мільярда (мінімальний показник з 3 січня цього 2023 року). І це тоді, коли 30 березня поточного року Кабмін чекає на велике погашення доларових ОВДП на 401,5 мільйона доларів США. А 4 квітня потрібно буде виплатити ще майже 18 мільярдів за гривневими цінними паперами.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: