НОВИНИ ГРАД » Новини » В Україні планують змінити механізм призначення субсидій

В Україні планують змінити механізм призначення субсидій

В Україні планують змінити механізм призначення субсидій
Читати grad.ua у  

Міністерство соціальної політики пропонує призначати субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг через Пенсійний фонд України – повідомляють у прес-центрі Міністерства соціальної політики України.

Більш за всіх на це потребують переселенці. В міністерстві зазначають, що війна призвела до проблем з призначенням пільг та субсидій. Зокрема на окупованих територіях були знищені реєстри, щоб не наражати на небезпеку пільговиків, серед яких багато ветеранів АТО/ООС. Тому механізм роботи потрібно змінювати.

Наразі прийом документів і призначення субсидій і пільг здійснюється управліннями соціального захисту населення (УСЗН), на місцевому рівні, і здійснюється з прив’язкою до місця, де розміщено відповідний УСЗН.

Перша проблема: документи подають у паперовій формі, що небезпечно під час бойових дій чи окупації. Крім того, для тих громадян, які перемістилися потрібно зареєструвати зміну місця проживання в УСЗН для переведення отримання виплати. Це займає від кількох тижнів до кількох місяців, протягом яких людина залишається без виплат – зазначили в міністерстві.

Саме тому, міністерство соціальної політики пропонує призначати субсидії і пільги через Пенсійний фонд України:

Використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій і пільг в будь-якій точці України. Наприклад, субсидію для громадян, які проживали в Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці.

Для тих отримувачів пільг та житлових субсидій, хто не змінював місце проживання - це не матиме жодного впливу. А для осіб, які вимушено змінили місце проживання, надасть можливість звернутися з цих питань до органів Пенсійного фонду України, або ЦНАПів, чи до місцевих органів онлайн - через додаток «Соціальна громада».

Крім автоматизації нарахувань, це також допоможе більш надійно зберегти дані громадян, які дають підстави для отримання житлових субсидій і пільг та дозволить максимально ефективно взаємодіяти з іншими державними реєстрами - зазначили в Мінсоцполітики.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: