НОВИНИ ГРАД » Новини » Ліки в Україні отримають додатковий захист

Ліки в Україні отримають додатковий захист

Лекарства в Украине получат дополнительную защиту
Читати grad.ua у  

Уряд ухвалив рішення про створення та належне функціонування національної системи верифікації ліків з 2D-кодуванням. Воно зобов'язує виробників наносити засоби безпеки на упаковку ліків.

Працювати це має таким чином:

  • Виробники будуть зобов'язані маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором. Перед наданням споживачеві лікарські засоби перевірятимуть на справжність - вона встановлюватиметься системою наскрізної перевірки з перевіркою на рівні дистриб'юторів.
  • У місцях реалізації лікарський засіб скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі тій, що внесена виробником у централізоване сховище даних. Якщо дані збігатимуться, то код на пакуванні деактивуватимуть і лікарський засіб видадуть пацієнту.
  • Якщо інформація не збігатиметься - система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачеві, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Добровільно маркувати упаковку ліків кодом з унікальним ідентифікатором можна буде робити з 1 січня 2026 року, обов'язково – з 1 січня 2028 року.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: