НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » А чи потрібен «економічний безвіз» Україні?

А чи потрібен «економічний безвіз» Україні?

Читать grad.ua в  

Вирішив на початку тексту навести слова прем'єр-міністра країни Дениса Шмигаля. Він опублікував на своїй сторінці в популярній соціальній мережі таку заяву: Європейська комісія згодна продовжити так званий «економічний безвіз» для України до літа наступного року, повідомив 4 лютого у Facebook прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Єврокомісія погодила продовження «економічного безвізу» для України до червня 2025 року. Це залишає відкритим вихід на європейський ринок для наших експортерів. Водночас діятимуть чіткіші інструменти контролю за переміщенням товарів. Це дозволить прибрати односторонні обмеження на імпорт української продукці.

І цього ж дня, у добірці важливих новин в українському секторі Інтернету, поруч із заявою нашого Прем'єра, публікуються такі новини. Цитую виключно заголовки: 

У Польщі анонсували посилення контролю за сільськогосподарськими товарами на кордоні з Україною.
Угорські фермери протестуватимуть біля кордону з Україною проти імпорту зерна

До речі, протести проти продукції наших аграріїв тривають і у Франції, і в Італії, і в Іспанії, і в Португалії. Протестують виключно проти завезення дешевих, порівняно з тамтешніми цінами, українських «зернових». Стверджують, що вони не найвищої якості і їх багато.

Коли почалася війна, Євросоюз дав той самий «економічний безвіз» українській продукції, що продається в Європі. Начебто б добра справа. Нас звільнили від митних зборів, переглянули, - чи прибрали?, – квоти. Словом, зробили все, щоб країна, що волає, мала можливість заробляти. При цьому, – таке трапляється в розпал геополітичного протистояння, – якось геть забули про власних товаровиробників. Що в нашому випадку і призвело до таких масових протестів.

Як на мене, так куди більш прибутковим для України було б рішення про списання всіх боргів нашої країни перед міжнародними фінансовими інститутами. Це, на мій погляд, найголовніше для фінансової стабільності країни. Другий момент, на який варто звернути увагу. Говорю про структуру експорту тих самих зернових. Якби ми продавали до Європи пшеницю твердих сортів, то тоді і ціна була б вищою, і нарікань з боку наших європейських конкурентів щодо якості відпали б самі собою.

Я не знаю структуру експорту пшениці. Але припускаю, що «фуражної» (кормової) там, усе-таки, більше, ніж придатної для випічки високосортних хлібобулочних виробів. На жаль, але докладної інформації щодо цього розділу не зумів відшукати в Інтернеті. Хоча намагався...

І ще один момент. Це для обивателя, для нас із вами. Не варто сподіватися, що у зв'язку зі складнощами в Європі, у нас почнуть падати ціни на хліб, борошно та інші продукти аграріїв. Я давно встановив сумний факт. Селяни, які дізналися смак європейського ринку і відчули в гаманцях і на банківських рахунках хрускіт євро і доларів, не відмовлятимуть собі в задоволенні багатіти. Вважаю, наші ціни на міських базарах швидко рвонуть угору.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі