Чому вчить війна

Читать grad.ua в  

Наводив лад у своєму архіві. І натрапив на кілька матеріалів трьох-п'ятирічної давнини. Усі вони стосувалися проблем нашого гіганта-монополіста «Нафтогазу України». У мене і тоді, і сьогодні складається враження, що великі «боси» цього акціонерного товариства чітко навчилися наспівувати одну й ту саму мелодію, вальсуючи один з одним. Слова звучать однаково, як і музика. Текст, приблизно, такий: щоб більше добувати, треба більше вкладати грошенят. А оскільки держава у нас бідна, то насамперед потрібно збільшити тарифи. І так повторюється в кожному «па». І дивно – не набридає їм! Утім, «бабло» пропонують брати в обивателя, а витрачати його на себе.

І, ось, несподіванка! Знайшов на одному загальнонаціональному порталі інтерв'ю голови правління НАК «Нафтогаз» Олексія Чернишова. Він повідомляє, що минулий опалювальний сезон Україна пройшла вперше за рахунок газу, видобутого в країні. Наводжу слова Чернишова:

Рік потому ми як країна відмовилися від імпорту російського газу, проте досі українці продовжують долати наслідки.

Він також нагадав, що зима 2023-2024 була особливою для України.

У 2023 році ми довели: з наявними газовими ресурсами Україна цілком може бути самодостатньою. Так, опалювальний сезон 2023-24 років став першим в історії нашої держави, який ми пройшли на газі суто українського видобутку. Безумовно, загальний обсяг споживання об'єктивно став меншим. Зі зрозумілих причин. Багато хто виїхав в інші країни - стало менше споживачів. Деякі індустріальні гіганти припинили своє існування, деякі скоротили обсяги виробництва - економіка стала меншою. Але також збільшення видобутку - як державними компаніями, так і приватними видобувачами - призвело до того, що на сьогоднішній день ми повністю збалансовані.

Здавалося б, після такого зізнання, – це я щодо самодостатності, – можна було пуститися в радісний танок. Але щось мене утримує. І перш за все, причини, перераховані главою «Нафтогазу». От мене абсолютно не тішить, що через щось знизився обсяг споживання «блакитного палива». Ну, що хорошого в тому, що скоротилася кількість покупців? Це означає, що зменшилася кількість промислових і енергетичних об'єктів, які кількома роками раніше вимагали від компанії збільшення видобутку і продажу газу.

Розумію, йде війна. Противник знищує ті підприємства, що є фундаментом вітчизняного ВПК. Ще менше радості в тому, що «деякі індустріальні гіганти припинили своє існування, деякі скоротили обсяги виробництва - економіка стала меншою».

А я пам'ятаю один із виступів екс-Президента України Віктора Андрійовича Ющенка на одному з ток-шоу, коли він із цифрами в руках доводив, що підприємство-монополіст «Нафтогаз України», по суті своїй, з державної корпорації перетворилося на приватну, і що цій самій корпорації байдуже, чи є справа до розвитку промисловості країни. Головне для них – видобувати менше, а продавати дорожче.

Пам'ятаю і численні розповіді про те, що видобуток – справа витратна, а тому треба з обережністю підходити до цього процесу. І оскільки вільних грошей немає, то має сенс втягнути в цей напрямок іноземних інвесторів. Вважаю, що не тільки в мене така довга пам'ять. Можна поритися в Інтернеті й відшукати всі ці монологи та діалоги.

І ще одна фраза пана Чернишова:

...наша наступна мета - нарощувати видобуток, готуючись до можливого збільшення споживання. Крім того, сподіваюся, що ми будемо будувати нову Україну як енергоефективну державу – державу, яка відповідально ставиться до енергії. Сьогодні ми є однією з найменш енергоефективних країн Європи. І ми повинні змінюватися. Також ми повинні готуватися до лібералізації цін на енергоносії. Усе це приводитиме до балансу споживання і видобутку.

Я люблю перечитувати збірку афоризмів Вінстона Черчилля. Так, ось, він якось сказав:

Війна ніколи не платить дивіденди за вкладеннями.

Історія вже давно довела справедливість цього висновку. Непогано, щоб уроки ці врахував у своїх викладках Голова правління «Нафтогаз України».

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі