Гра в тарифи – заради чого та кого?

Гра в тарифи – заради чого та кого?
Читать grad.ua в  

Я можу зрозуміти військових, коли вони скаржаться на брак чогось на фронті. Будь-якій битві неминуче супроводжують втрати. Як, насамперед, людські, так і в озброєнні. Вони можуть, звичайно, щось завищувати у своїх проханнях, але зрозуміти цю тактичну хитрість генералів можна: кожен з них бажає мати щось про запас. І це, як на мене, правильно.

Але, ось, чого я не можу усвідомити, то це раптові істеричні скарги енергетичних бізнес-структур. Згадаймо кінець зими – початок весни 2023 року. Якщо мені пам'ять не зраджує, у березні керівник «Укренерго» пан Кудрицький присягово на публіці говорив, що дефіциту електрики в країні не буде, а отже, жодних відключень навесні та влітку чекати не варто.

Але ще не скінчилася весна, як ми від енергетиків чуємо монологи, що стогнуть, про неминучість майбутніх відключень і таку ж неминучість імпорту електроенергії, що означає обов'язкове підвищення тарифів.

Мотивація така. Перше: треба обов'язково зупинити на ремонт 4 атомні енергоблоки. Попереду, мовляв, зима, а отже, треба підготуватися. Прискіпливі експерти підрахували, що цей дефіцит цілком можна перекрити роботою теплоелектростанцій, які належать ДПЕК. І навіть назвали потрібну кількість. Але ДТЕК не бажає вводити в дію ці станції, мотивуючи економією вугілля, яке буде потрібно в опалювальний сезон. Хоча…. Попереду вже скоро літо і за десять днів почнеться спека.

Так! А в нас є «зелена» енергетика. Ці хлопці теж могли б заробити. Але немає! Усі в один голос говорять про неминучість імпорту. А це означає таке ж неминуче зростання тарифів, про яке мріють згадані вище енергетичні компанії.

Між іншим, і «Нафтогазу» не варто вдавати з себе благодійників. Я тут знайшов у мережі звіт «Укргазвидобування». Так там зазначено, що собівартість видобутку (з усіма накрутками) становить 50 доларів США за тисячу «кубів». Тепер перерахуйте, а скільки ми сьогодні платимо за газ за ціною Нафтогазу 7 гривень 96 копійок за один куб.

А тепер до тлінної дійсності. Ось дані останніх досліджень про вартість життя в Києві. Для проживання сім'ї із чотирьох осіб щомісячний дохід має дорівнювати 75 301 гривні (за поточним курсом – близько 2000 доларів). І стільки треба не для того, що шикувати, а просто покривати необхідні витрати на комуналку, їжу, елементарні побутові потреби.

Соромити вітчизняний бізнес, - як на мене, - марно. Роль регулятора має взяти на себе держава. Зрештою, під час війни не повинно бути тих, хто не бажає позбавлятися «жирування» за рахунок зубожіння більшості.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: