НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги »  За межею бідності бiльше 24% українців – вважає газета The Guardian

 За межею бідності бiльше 24% українців – вважає газета The Guardian

 За межею бідності бiльше 24% українців – вважає газета The Guardian
Читать grad.ua в  

Почну традиційно, з офіційної інформації. Цитата:

Згідно з нещодавнім звітом Світового банку, рівень бідності в Україні збільшився з 5,5 відсотка до 24,2 відсотка у 2022 році, внаслідок чого ще 7,1 мільйона людей опинилися за межею бідності, причому найгірші наслідки залишилися непоміченими у сільській місцевості. . Про це пише британська газета The Guardian.
Враховуючи, що безробіття неофіційно становить 36 відсотків, а інфляція досягла 26,6 відсотка наприкінці 2022 року, регіональний директор установи зі Східної Європи Аруп Банерджі попередив, що в майбутньому все більше українців може опинитися за межею бідності.

Ну далі йдуть подробиці важкого життя населення нашої країни, про які ми знаємо краще, ніж британці. І те, що менше городян відчувають на собі цей тягар селяни, теж знаємо. Зрештою, ходимо на ринок і дивимося на ціни, які ростуть день у день. Причому навіть на ті овочі, які відповідно до сезону, вже на виході. Це я про редиску.

І в цій ситуації підприємці, які володіють енергетичними компаніями, наполегливо вимагають від Кабінету Міністрів переглянути тарифи на газ, тепло, електроенергію. Ну, з газом та теплом, начебто, ясно. Президент Володимир Зеленський у серпні минулого року підписав закон, який передбачає введення мораторію на підвищення тарифів на опалення та гарячу воду протягом воєнного стану та шість місяців після його припинення. Проте, він не передбачає мораторію на підвищення тарифів на електроенергію.

Ось чому 27 квітня 2023 року Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), продовжила дію тарифів на послуги з розподілу електроенергії для операторів системи передачі (ОСР, обленерго) на травень 2023 року. Простіше кажучи, дала нам усім зрозуміти, що тарифи неминуче переглянуть. Звичайно, у бік їх збільшення.

А я знайшов цікаве дослідження, опубліковане на одному із профільних сайтів. Цитую мовою оригіналу:

Під час повномасштабної війни у 2022 році постачальники електроенергії для населення за пільговим тарифом у понад два рази збільшили прибутки. Так, у 2021 році 23 постачальники універсальних послуг (ПУП) сукупно отримали 1,55 млрд грн прибутку. Натомість у 2022 році їх прибуток зріс до 3,85 млрд грн.

Яким чином заробляються ці мільярди – це тема окремої розмови. Але ось що мене хвилює. Чи розуміють корпорації свою соціальну відповідальність, по-перше, перед населенням, а по-друге, перед державою? Може, варто вгамувати свої грошові апетити в момент, коли в країні триває війна, а твої співгромадяни бідують?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі