НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Про неминучість зростання цін на світло

Про неминучість зростання цін на світло

Про неминучість зростання цін на світло
Читать grad.ua в  

Не треба бути пророком, щоб написати про неминучість зростання тарифів на електрику. Причому для всіх. І для промисловців, і домогосподарств. Це я до того, що наші останні прогнози вже офіційно підтвердив радник прем'єр-міністра України Юій Бойко у своєму інтерв'ю виданню «Апостроф».

До чого зводяться аргументи чиновника? По суті, перелік причин такого рішення у бюрократів не змінюється із року в рік. Зараз перерахую. Перше:

… сьогодні вартість електроенергії в Україні у 2,5 рази нижча, ніж на ринку сусідніх країн. Тому багато виробників працюють або на межі рентабельності, або зі збитком. Звичайно, це абсолютно не мотивує їх вкладати кошти у розвиток покоління.

А що потрібно робити? Правильно:

Якщо виробництво електроенергії стане прибутковим бізнесом, інвестори використовують усі свої можливості для того, щоб максимально задовольнити потреби ринку.

Ну, і як вирішуватиметься проблема прибутковості виробництва електроенергії? Здогадалися? Цитую:

Зараз розглядається кілька різних концепцій. Найбільш радикальна їх передбачає встановлення повністю ринкових цін на енергію. Решта – це різноманітні графіки підняття цін із пом'якшенням економічних наслідків споживачам. І, швидше за все, навесні уряд ухвалить одну з цих стратегій, оскільки інакше кризу в енергетиці подолати не вдасться. Окремо від себе зазначу, що чим радикальніший варіант буде прийнятий, тим швидше в ринок прийдуть інвестиції.

Тобто все як завжди. Як, наприклад, і в історії приватизації стратегічних галузей міської інфраструктури в Одесі років сорок тому. Нам тоді говорили те саме: Прийде інвестор. Він спочатку підніме тарифи, щоби вкласти отримані гроші в модернізацію галузі, а потім обов'язково почне знижувати тарифи.

Щоправда, відтоді понахопилися демагогії, а тому заговорили про те, що за нині низькими тарифами платять однаково і бідні, і багаті. Що, м'яко кажучи, не правда. Ті, хто споживає електрики більше за певну кількість кіловат, витрачає зі свого гаманця більше обивателя. Звідки про це знати раднику Прем'єр-міністра України?

І що особливо зворушило, то це розповідь про надання допомоги субсидіями тим, хто не спроможний сплатити високі тарифи. Мовляв, на це буде виділено особливі гроші. Я добре пам'ятаю, скільки «субсидіантів» було в перший рік введення цієї компанії. І порівнюю з тим, що залишилися на сьогоднішній день. Було багато, стало - мало. То чому точно таку модель ми не побачимо і у схемі підвищення тарифів на світло?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: