НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Дивні «танці» навколо тарифів на електрику

Дивні «танці» навколо тарифів на електрику

Люблю спостерігати за дворовими котами. Ці хвостаті наділені природою кмітливістю, - розумом не беруся сказати, бо звик цей іменник відносити до «хомо сапієнс», - яка допомагає їм не тільки просто існувати, а й не бути голодними. Ось, звідкись прийшов висловухий обормот, який явно втік на прогулянку з дому, прилаштувався до миски з жратвою, яку постійно приносить хвостатим мешканцям будинку моя сусідка. Габарити у цього хитруна серйозні, а тому інша братія відсунути його від миски не може.

До чого це я про котів? Зараз. Не поспішайте. Котрий день поспіль читаю в усіх загальнонаціональних ЗМІ повідомлення про неминуче підвищення ціни на тариф за електрику. Мотивація у всіх енергетиків однакова. Починають, природно, про руйнування ТЕЦ, ГЕС і високовольтних ліній. На все це господарство потрібні гроші. Причому, чималі. Ну, і, зрозуміло, посилаються на наш похід у бік Євросоюзу. Якщо ми туди хочемо, то наші тарифи мають бути ринковими, порівнянними з європейськими країнами.

Дозволю собі зробити першу зупинку. Ось, розшукав останні дані про вартість електроенергії в країнах ЄС. Доповідаю. Ні для кого не є секретом, що Міненерго планує з 1 червня підняти тариф на електроенергію до 3,5 грн. Якщо перевести це в «євро», то виходить 0,09 € за кВт-год. Тепер дивлюся на країни Євросоюзу. Це нарівні з Польщею, Угорщиною, Болгарією, Албанією і Чорногорією, і вище, ніж у Туреччині (турки не в ЄС), Сербії або Косово.

Але чим ми відрізняємося від перерахованих вище країн? Тим, що на відміну від них, Україна має власне вугілля, газ і атомні електростанції. Причому, дві штуки, виключаючи Запорізьку АЕС. І головне: пенсії і середня зарплата в перерахованих мною державах значно вищі, ніж українська.

Тепер друга зупинка в роздумах. Головна складова в структурі ціни виробленої електроенергії - це сировина (вугілля, газ, уранове паливо). Якщо ти завозиш після покупки весь цей товар, то витрати збільшуються ще й на транспорт плюс логістика. Словом, ми явно виробляємо електрику з меншими витратами, ніж згадані мною вище країни. Тоді навіщо збільшувати сьогодні тариф на світло?

Мені скажуть, а звідки взяти гроші на відновлення зруйнованих бомбардуванням об'єктів енергетичного комплексу?

Ось, інформація від 19 травня 2024 року. Цитую її в повному обсязі:

Європейський банк реконструкції та розвитку з початку повномасштабного вторгнення надав 1,3 млрд євро на підтримку енергосектору України. Таку заяву зробив міністр фінансів України Сергій Марченко під час пленарної сесії Ради керівників та інвестиційної панелі ЄБРР, пише «БізнесЦензор».

«З початку повномасштабного вторгнення допомога Банку склала майже 4 млрд євро. Завдяки мобілізованим ресурсам нам вдалося забезпечити фінансування критично важливих витрат в енергосекторі та стабільність роботи системи передачі електроенергії», - сказав Сергій Марченко.

За діючими проєктами ЄБРР з підтримки ліквідності та стійкості ключових суб'єктів (НЕК «Укренерго», НАК «Нафтогаз України», АТ «Укрзалізниця»), загальний обсяг виділеного фінансування становить до 1,3 млрд євро.

На стадії реалізації в державному секторі перебуває 10 спільних проєктів загальним обсягом позик 2,1 млрд євро.

Цього року в рамках реалізованих проєктів вибірка склала понад 150 млн євро.

Раніше повідомлялося, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) планує інвестувати в Україну до 10 млрд євро протягом наступних п'яти років. Згодом стало відомо, що Євросоюз виділяє 121 млн. євро на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні.

Підкреслю: ця заява прозвучала на засіданні спеціальної панелі ЄБРР. Але я хочу нагадати, що того самого року, - 2022-го, - фінансову допомогу на підтримку енергетичного сектору надали і США. Виходить, що з фінансами справи йдуть не настільки катастрофічно, щоб вимагати негайного підвищення тарифу на світло?

Я на початку цього тексту писав про котів, як про кмітливих тварин. Здається мені, що і бюрократи, і бізнесмени у нас, своєю кмітливістю, обійшли хвостатих і вусатих. Рвуть підбори з підошви просто на бігу!

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



  1. Пользователь SELENA N
    21 травня 2024 09:33
    Не знаю, прошёл ли мой коммент...
    Поэтому повторю -
    Будете много возмущаться - повысят до 5 гр.