НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Чи вистачає чи не вистачає нам електрики?

Чи вистачає чи не вистачає нам електрики?

Чи вистачає чи не вистачає нам електрики?
Читать grad.ua в  

У соціальних мережах йде гаряча суперечка на найгострішу сьогодні тему: чому в Україні періодично відключають світло?

Аргументи супротивників відключення. Зараз перерахую за пунктами.

Перше: запас міцності за генерацією складає 300 відсотків, тобто виробляти ми можемо в 3 рази більше, ніж нам потрібно.

Друге: 33 відсотки електроенергії споживало населення країни. Приблизно 1 відсоток від виробленої енергії - продавали. І промисловість споживала інші 64 відсотки виробленої електроенергії.

Третє: Найбільшим споживачем енергії у 2021 році була «Укрзалізниця». Її споживання у п'ять мільйонів мегават ніхто з інших підприємств не перебив.
І, нарешті! Нам кажуть, що знищено під 60 відсотків трансформаторів та передавальних ліній передачі. Але сперечальники, - це переважно експерти з Києва, - стверджують, що Київ і околиці безперебійно можуть споживати потрібну кількість енергії.

У опонентів прихильників «змови» свої аргументи. Вони наголошують на тому, що в результаті бомбардувань постраждали лінії електропередач та трансформаторні станції. Що їх відремонтувати потрібно час, запасне обладнання та техніка. Словом, перерви подачі електрики до будинків обивателів лежать не в плані нестачі генерації, а руйнуванні електромереж.

Вважаю, резони і перших, і других справедливі, але лише частково. Ракетним ударам зазнали не лише мережі, а й потужні теплові електростанції. Отже, деякі втрати у генерації ми маємо. Але, додам, не критичні. Бо і наші, і зарубіжні економісти в один голос стверджують, що сьогодні промисловість країни перебуває у стагнації. Виходить, що промислове споживання електрики сьогодні не на своєму піку.

Щодо втрат від ударів по об'єктах інженерної структури. Тут очевидний прорахунок з боку Кабінету міністрів. Наївно було припускати, що ворог не знищуватиме таких об'єктів.

І тут знову підходжу до тези, яку вже не раз згадував. Електрика, теплопостачання, газ та вода – це елементи національної безпеки держави. А якщо це так, то віддавати їх повністю у приватні руки не можна. І тут головний аргумент полягає в тому, що бізнес та держава мають різні цілі. Підприємець насамперед зацікавлений у отриманні прибутку, а держава – у забезпеченні соціальних стандартів своїх громадян.

А тепер висловлю власні підозри. У цих частих відключеннях бачу основу майбутньої зміни тарифів у бік збільшення. І ще: Україна вже отримала чимало переносних генераторів. Може, у кого з'явилося бажання заробити на їхньому продажу? Тут і світло можна відрубати, заради тепла і лампочки, що яскраво горить, обиватель на все готовий.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: