Яким буде листопад в Україні?

Яким буде листопад в Україні?
Читать grad.ua в  

Що нам готує останній місяць осені? Ні, я не про погоду, хоча хотілося б плюсову температуру – так, щоб не нижче 10 градусів тепла, аж до березня 2023 року.

Але осінь – це осінь, а за нею йде зима. Для нас, громадян України, кліматичні зміни, на жаль, тісно пов'язані із війною. Тому кожен день починається з питання: буде чи ні відключення світла? У понеділок, 31 жовтня 2022-го, Офіс Президента офіційно повідомив: аварійні відключення будуть.

Власне минулого тижня одесити вже на собі це відчули: ДТЕК опублікував графік відключень і навіть випробував це на практиці. Вийшло невдало. У соціальних мережах виникли масові скарги. Містяни дивувалися: чому в сусідньому будинку вже світяться вікна, а я сиджу майже дев'ять годин у темряві?

Цікавий експеримент провів голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у Кременчуці. Цитую:

Сьогодні пройшов практичний тренінг на власному досвіді – як вижити без електроенергії понад 8 годин. Щоправда, з перервою на дві години, коли встигли зарядити всі прилади та сходити до «маркету». З набутого досвіду: бойлер тримає температуру цілий день, гаряча вода. А ось прилади мають властивість розряджатися, нічної зарядки не вистачає. За постійного використання мобільного інтернету нічної зарядки вистачає на півдня. Продукти в холодильнику від таких відключень мають властивість псуватися, особливо якщо холодильник старий. Якби не перерва на 2 години, гаджети вже розрядилися.

І резюмує:

Усю цю демагогію з вірними відключеннями понад 4 години потрібно змінювати. «Укренерго» та обленерго мають думати та працювати, працювати та думати, а не розповідати про створення чергової робочої групи.

Важко не погодитись з таким висновком. Для Одеси, особливо для вулиць, розташованих в історичному центрі та в старих районах Молдаванки та Пересипу, енергопостачальна компанія (ДПЕК) має врахувати ще одну особливість. Це я про те, що там, у більшості квартир, встановлені котли АГВ. А працюють вони, як правило, тільки за наявності електрики в мережі. Отже, будь-яке тривале відключення призведе до зниження температури в квартирах. Вважаю, що цей фактор точно не враховується нашими енергетиками.

Момент другий. Мерія зробила все, що від неї залежить економії електрики. Забрала вуличне освітлення. Мінімізувала рух міського електротранспорту, суворо стежить за торговельними центрами, кафе, ресторанами, щоб ті не займалися ілюмінацією. Зважаючи на те, що промисловість Одеси і до війни дихала на ладан, зрозуміло, що сьогодні вона (промисловість) просто лягла і не дихає. Куди поділися ці раніше використані кіловати?

Словом, часи справді важкі та дуже складні для управлінців. Як на мене, так сьогодні потрібна чесна і правдива розмова з одеситами не лише з боку місцевої влади, а й керівників одеситів, що поставляють світло, газ, воду. Правду ми почуємо та оцінимо позитивно.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: