НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » А навіщо тоді профільні міністерства?

А навіщо тоді профільні міністерства?

Прочитав. Здивувався. Зрозумів. Наразі розшифрую перші три слова, з яких починається цей текст. Минулого четверга я натрапив на дивовижний матеріал, опублікований на сайті «Київтеплоенерго». Оскільки в тексті зібрані рекомендації фахівців галузевого міністерства, вважаю, що місцева ДТЕК зобов'язана буде їх дотримуватись.

Отже, з чого починається повчання енергетиків нам, на зиму? Читаю:

Українцям перед опалювальним сезоном слід утеплити будинок чи квартиру, перевірити обладнання, у тому числі й котли. Також енергетики рекомендують підготувати кімнату, яку опалюватимете у разі, якщо не вдасться опалювати все житло». Туманно. Як можна вибрати кімнату в квартирі, що не опалюється? Поставити буржуйку? Чи що? І друге: ви прямим текстом повідомляєте населенню, що опалювати будинки не збираєтеся?

Далі йде покроковий сценарій боротьби з енерговтратами у квартирі. Телеграфним стилем передаю: перевірити вікна, двері та інші можливі місця втечі тепла із приміщення. Ну це, в принципі, роблять більшість мешканців і без попередження з боку Міненерго. Наступний крок: перевірка обладнання. Оголошую поради міністерства:

Для цього слід звертатися до фахівців, які мають необхідні знання, а щодо газового обладнання – ліцензії.

Викличте спеціаліста для перевірки розеток, проводки та електроприладів. Якщо ви маєте індивідуальне опалення, проведіть технічне обслуговування котла.

Окремий етап підготовки стосується батарей. Відсуніть меблі від батарей, зберіть штори, зніміть декоративні панелі. Наклейте тепловідбивний екран (фольгований матеріал) на стіну за батареями.

Послухайте, панове, більшість українців не одержують високу зарплату. Середньостатистична – це як середня температура у лікарняній палаті. Про пенсіонерів мовчу! Так, ось, якщо дотримуватися запропонованої методики, то витрати окремого домогосподарства на підготовку до зими коштуватимуть суму з п'ятизначними нулями. І, до речі, питання: а де ви сьогодні знайдете перерахованих майстрів? Одні змоталися ще до війни до країн Європи, інші воюють. Невже авторам порад це не спало на думку?

Читаю далі: 

Останній етап – подбайте разом із сусідами про утеплення під'їзду та будинку. Простежте за збереженням тепла в під'їздах, підвалах та горищах. Трубопроводи мають бути утеплені. Всі вікна та двері повинні щільно зачинятися». А чим тоді займатимуться обслуговуючі компанії? Враховуючи, що мужиків призовного віку в багатоповерхівках мало чи взагалі вже немає – на фронті, усіма згаданими процесами займатимуться люди похилого віку та жінки з малолітньою дітворою?!?

І, нарешті, фінал: «Підготуйте план, домовтеся із родичами, сусідами, друзями про спільні дії на випадок надзвичайної ситуації. Об'єднайтесь, щоб обігрітися.

Я багато разів писав про те, що в майстерності лукавства немає рівних енергетичному начальству. Як підтвердження цій методиці, ситуація з постійним відключенням світла в Одесі та області. Так, «Укренерго» не вводить у дію стабілізаційні графіки. А навіщо вони потрібні, якщо енергетичні компанії, – ДТЕК, – вирубують електрику щодня половині Одеси. Причому, найчастіше до сьомої години вечора.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі