НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » В Україні скасовують прожитковий мінімум: чому?

В Україні скасовують прожитковий мінімум: чому?

Почну з висловлювання офіційної особи. Ось, що сказала міністр соцполітики Оксана Жолнович в ефірі телеканалу «Рада»:

Замість прожиткового мінімуму планується запровадити базову соціальну допомогу, і це буде не постійна величина, а залежатиме від кількості членів сім'ї та доходів конкретного домогосподарства.

Крім того, оскільки до прожиткового мінімуму прив'язані штрафи, посадові оклади тощо, його підвищення тягне за собою підвищення багатьох виплат, а отже, і величезні витрати з бюджету. Тому прожитковий мінімум не можуть підняти на суттєві суми. Тому дуже важливо цю прив'язку прибрати.

Тому замість великої кількості виплат запровадять лише дві:

  • для тих, хто тимчасово зіткнувся із бідністю;
  • виплату з догляду, якщо людина вже втратила працездатність.

Таким чином, багато старих виплат просто будуть об'єднані. Наприклад, якщо для людини з інвалідністю зараз існує близько 100 виплат, то після запровадження базової соціальної допомоги вона отримуватиме одну, але більшого розміру.

Наразі Мінсоцполітики вже завершує роботу над законопроектом, який має затвердити Верховна Рада.

Ну, у мене виникають одразу кілька запитань до міністра. Прожитковий мінімум – це не тільки прив'язка до штрафів, посадових окладів та інших виплат. Це ще «дзеркало» фінансового та економічного стану громадян будь-якої держави, включаючи, звісно, й Україну. І те, що зарплати, пенсії та стипендії у нинішньому їхньому стані не відповідають рівню всіх перерахованих вище виплат, - це факт, який опосередковано підтвердила міністр соцполітики. Повторю її слова:

… його підвищення тягне за собою підвищення багатьох виплат, а отже, і величезні витрати з бюджету. Тому прожитковий мінімум не можуть підняти на суттєві суми. Тому дуже важливо цю прив'язку прибрати.

А що пропонується натомість? Якщо раніше пенсії, зарплати та стипендії суворо регламентувалися цим прожитковим мінімумом, то тепер заговорили про «базову соціальну допомогу», яка «залежатиме від кількості членів сім'ї та доходів конкретного домогосподарства» і головне – «не буде постійною величиною».

Іншими словами, виплати за «соціалками», які суворо дотримувалися, незабаром будуть позбавлені будь-яких зобов'язань з боку держави і, гадаю, бізнес-спільноти.

А тепер небагато інформації щодо стану цін на продовольчому ринку країни. Цитую прогноз Національного Банку України:

Зростання цін прискорюватиметься через вичерпання ефектів високих урожаїв минулих років, значного тиску на бізнес в умовах дефіциту електроенергії та дефіциту кадрів, ефектів перегляду адміністративних тарифів та акцизних податків та негативного впливу літньої посухи на врожайність цього року.

Словом, на нас на всіх чекає висока вартість продуктового «кошика». Причому на товари першої необхідності, починаючи від хліба та закінчуючи макаронами. Ось, наприклад, думка Президента Всеукраїнської асоціації пекарів та директора компанії «Київ Хліб» Юрія Дученка: 

Ціни на муку за останні кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Якщо у квітні ми купували борошно за 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна 16-16,2 тисяч. Борошно у собівартості хліба – це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, олія тощо) подорожчала з початку року більш ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали тощо. Тому ціни на хліб зростуть на 15-20%.

Втім, є у нас на державній службі люди, яких, як я розумію, весь ціновий шабаш не турбує. Правління Державного Ощадбанку отримало заробітну плату у розмірі від 449 тис. до 1,1 млн. гривень за липень 2024 року. Про це свідчать дані банку, повідомляють «Українські Новини».

Так голова правління отримав 1110,1 тис. гривень зарплати. Члени правління отримали зарплату у таких розмірах: 750 тис. гривень, 736 тис. гривень, 691 тис. гривень, 621 тис. гривень, 527 тис. гривень, 491 тис. гривень та 449 тис. гривень.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі