НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Надійний та ефективний тил – головне

Надійний та ефективний тил – головне

Надійний та ефективний тил – головн
Читать grad.ua в  

Навіть якось незручно наводити історичні приклади. Але зроблю! Війни зазвичай вигравали ті країни, в яких ефективно працювала «тилова» економіка. Зрозуміло, без допомоги союзників – важко. Але головний акцент, все-таки, виючі країни робили на свій тил.

Зрозуміло, що веду не лише про підприємства ВПК (військово-промислового комплексу), які перебувають у державній власності. Великий, середній і малий бізнес має працювати країну, як швейцарський хронометр. Точно, надійно і під час підкріплений «заводом» з боку держави. Кажу, природно, про інвестиції у приватний сектор, пов'язаний із «оборонкою».

Західні економічні експерти оцінюють дефіцит українського бюджету наступного року у розмірі до 75 мільярдів доларів США. Це приблизно 70 відсотків нашого бюджету. Зрозуміло, що і ЄС, і СЩА щось по своїх засіках наскребуть. Для цього створено спеціальний фонд при Світовому банку.

Але не варто тішити себе ілюзіями. Ідеться про гроші з державної скарбниці держав-союзників. А в них своїх проблем вистачає. По-перше, економіка ще повністю не прийшла до тями після пандемії. По-друге, у складному становищі опинилися і населення, і промисловість у зв'язку з енергетичною кризою. Багато провідних країн Європи близькі до стану рецесії. Про це пишуть і американські економісти.

Словом, дякую союзникам за фінанси, які вони нам дають. Але, як на мене, вихід для України – це втягування в економіку країни приватних інвесторів. Причому ставку треба робити на вкладення грошей у середній та малий бізнес.

Я згоден із рецептом, запропонованим відомим українським економістом Олександром Гончаровим. Ось, що він пише у своєму акаунті у Фейсбуці: «Під час онлайн-виступу на конференції Світового банку та МВФ Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив:

Україні потрібно понад 55 мільярдів доларів США макрофінансової допомоги наступного 2023 року.

А чи не краще владі, навіть за умов війни, створювати стимули та заробляти самим? Наприклад, американські колеги пропонують нам в Україні негайно запроваджувати широкий клас немонетарних інструментів, поділити контур розрахункових та інвестиційних грошей. Не знаю, чому це вони Денису Шмигалю не кажуть чи кажуть, але він не чує?

До речі, у зв'язку згадалася одна фраза:

Закладаючи ілюзію в ломбард, знайдіть кошти виконання мрії працею». Цинічно, зате правдиво. І, на мою думку, повчально.

І правда. Не варто захоплюватись ломбардом.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: