НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Українська кіноіндустрія адаптується до умов війни
Українська кіноіндустрія адаптується до умов війни
Читати grad.ua у  

Повномасштабне вторгнення Росії поставило на паузу або загальмувало багато сфер життя українців. До нових умов довелося адаптуватись і кіноіндустрії. Актори, режисери, сценаристи та продюсери – всі стали на свій, «кіно-фронт».

Звичайно, під звуки вибухів чи повітряних сирен фільми знімати практично неможливо. Кіновиробництво різко загальмувалося, – уточнює діяч кіноіндустрії Алік Шпилюк. Багато кінематографістів вирушили служити на фронт, інші вступили в тероборону або зайнялися волонтерством. Все, що могло стати в нагоді військовим, – відправили на передову.

Через війну практично закрилося держфінансування кіноіндустрії. Але тут на допомогу прийшли західні колеги.

Також призупинився дуже важливий для розвитку кіно процес створення сценаріїв. Допомогти українським сценаристам взялася компанія Netflix – і оголосила конкурс проектів.

Це значний внесок у майбутнє українського кіно, а для авторів – великий шанс реалізувати свої ідеї.

Але не вся увага кінематографістів орієнтована на закордон. Роботи в Україні – непочатий край; правда насамперед це стосується не ігрового, а документального жанру.

Не маючи можливості представити свої роботи українському глядачеві, творці фільмів, прем'єри яких очікувалися цього року, домоглися уваги міжнародної громадськості. Декілька гучних показів пройшли зокрема на Каннському кінофестивалі: «Крила метелика» та «Памфір».

Обидві стрічки були дуже високо оцінені професіоналами та вже збирають нагороди на інших фестивалях, – зазначає кіноексперт. Але присутність української делегації на фестивалі у Франції запам'яталася глядачам не лише кінороботами. Але й гучною – у всіх сенсах слова – демонстрацією на головних сходах фестивального палацу, яка пройшла під звуки сирен повітряної тривоги.

Участь українців у міжнародних фестивалях та преміях важлива не лише для розвитку вітчизняної кіноіндустрії. Сьогодні це також можливість привернути більше уваги міжнародної громадськості до різних аспектів війни, – пояснює Алік Шпилюк.

Українські кінопрем'єри на міжнародних платформах не закінчуються. Експерти чекають на ще кілька гучних картин.

Нові фільми українських авторів, за словами нашого співрозмовника, показують вкрай високу планку – і вселяють надію, що, незважаючи на війну, вітчизняна індустрія кіно продовжить розвиватися. І вже наступного літнього сезону фестивалів Україна зможе сама влаштовувати прем'єрні покази та приймати гостей з усього світу.


Схожі новини

Коментарі