НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Одеський міжнародний кінофестиваль 2022 проходить на кількох локаціях європейських країн
Одеський міжнародний кінофестиваль 2022 проходить на кількох локаціях європейських країн
Читати grad.ua у  

Одеса у цьому році залишилася без свого кінофестивалю. Провести масштабний захід із іноземними гостями, кінопоказами та конкурсами в умовах війни неможливо – пояснили організатори. І повторювати досвід 2020-го року – коли через пандемію захід перевели до онлайн-формату – теж не хотілося, розповідає програмний консультант фестивалю Алік Шпилюк.

Проте Одеський кінофестиваль відбувається і цього року – розділений у часі та просторі. На допомогу прийшли європейські кінематографісти, які запропонували частини одеської програми показати у себе на фестивалях.

Презентація секції «work in progress»  вже відбулася. На початку липня українські кінематографісти представили свої напрацювання у Чехії, на фестивалі у Карлових Варах.

Переможцем у секції та володарем призових 10-ти тисяч євро став Павло Остріков, чиї короткометражки вже здобули визнання, зокрема, і на одеському кінофесті. Повнометражний дебют режисера – науково-фантастичний фільм «Ти - космос» – розповість про космічного далекобійника Андрія, який після вибуху Землі залишається один, поки з ним на зв'язок не виходить француженка Катрін.

Головну конкуренцію українській космічній одіссеї склав проект Тоні Ноябрьової «Ти мене любиш?». Фільм брав участь у секції ворк ін прогрес у Каннах, і також пройшов відбір на кінофестиваль у Сан-Себастьяні. Міжнародна увага та підтримка, каже Алік Шпілюк, дає надію, що багато українських фільмів, виробництво яких вимушено призупинили з початком війни, вдасться завершити та представити повноцінно наступного року.

Індустрія українського кіно має розвиватися попри все, і сьогодні для цього докладено всіх зусиль. Але не можна залишити без уваги і фільми, які вже готові постати перед глядачами. Йдеться про конкурсну програму українського кіно, особливу увагу якої приділили на Одеському кінофестивалі у минулому  році. У цьому покази картин пройдуть у Польщі.

Заявки на участь у національному конкурсі прийматимуть до кінця серпня. Але учасники селекційної комісії вже констатують: конкуренція між українськими режисерами дуже серйозна.

І, звичайно, організатори фестивалю сподіваються, що незабаром ці фільми зможуть побачити й українці.

Але на цьому робота Одеського кінофестивалю не закінчується. Наприкінці вересня також пройде секція пітчингу проектів – вже на новій локації у місті Пріштіна. Участь у гучних міжнародних фестивалях – шанс для розвитку українського кіно у цей складний час – упевнений наш співрозмовник.

Продовжуються покази українського короткого та повного метрів на фестивалях по усій Європі. Різні програми вже бачили глядачі у Норвегії, Португалії, Франції та інших країнах.


Схожі новини

Коментарі