І знову про газ

І знову про газ
Читать grad.ua в  

Я б не писав про «Нафтогаз» майже щотижня, якби не паперове безладдя, з яким доводиться стикатися раз на місяць, отримуючи платіжку від компанії-монополіста.

Коротко нагадаю ситуацію. «Нафтогаз України» раптово стала єдиним постачальником «блакитного палива» в країні. До лав її покупців влилося трохи більше 10 мільйонів українців. Ніхто не питав у цих людей згоди на зміну постачальника, а просто вольовим рішенням відлучили від колишнього. Тим часом, - я вже писав про це, - люди мали договори з місцевими компаніями. Дехто навіть авансував зі свого гаманця додаткову суму на опалювальний сезон наперед. Були «жирні» часи!

Словом, усе як завжди: ми вирішили, а ви нас слухайте і виконуйте. До чого це призвело? Усього дві цитати. Перша від заступника профільного комітету Верховної Ради Олексія Кучеренка:

Мільйони українців не мають договорів, мільйони мають борги, мільйони позбавлені субсидій і пільг. Катастрофічне падіння платежів, відсутність коштів напередодні опалювального сезону можуть спровокувати реальне лихо.

Друга цитата від експерта енергоринку Олега Попенка:

З одного боку, людей готують до складного опалювального сезону, радять купувати обігрівачі та запасатися дровами, нібито з об'єктивних причин – у країні війна та будь-якої миті можуть бути перебої з газом. З іншого боку, буквально на рівному місці створюються передумови, коли споживачі можуть залишитися в холодних квартирах навіть без будь-яких НП.

Що сталося внаслідок такого насильницького переведення? Проблеми різні. Одні споживачі, котрі «сиділи» на річних контрактах облгазів, і зробили проплати наперед, не можуть вибити свої гроші або перевести їх на «Нафтогаз».

В інших споживачів пішли борги вже від «Нафтогазу». Люди не можуть зареєструватися, передати показники лічильників. У результаті їм нараховують надхмарні суми за газ за середнім споживанням. Скажімо, влітку приходить платіжка як узимку, з урахуванням роботи котла та опалення, а це в рази більше. Причому оскільки платіжки теж не розсилають, борги вже можуть бути за пару місяців, і «лічильник» продовжує працювати. Але борг у 300 гривень – це вже позбавлення субсидії.

Люди спочатку кинулися розбиратися. А тепер все більше тих, хто просто перестав платити, сподіваючись, що «війна все спише».

«Насправді ситуація дуже небезпечна. Борги населення вже й так величезні – за газом це близько 35 мільярдів гривень. І, якщо сума зростатиме, з бюджету доведеться виділяти дедалі більше коштів, аби хоч якось залатати «дірку» на ринку ЖКГ», – зазначає аналітик Інституту стратегічних досліджень Юрій Корольчук.

Як на мене, так наведенням порядку на ринку газу для домогосподарств настав час зайнятися не економічним відомствам, а «силовикам», бо під час війни плутанина у сфері енергетики просто неприпустима.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: