Сага про електрику?

Нічого нового не відкрию, якщо скажу, що голови обивателів сьогодні зайняті двома надскладними проблемами або питаннями? Озвучу: війна й електрика. І на перше, і на друге точних і втішних відповідей, - на жаль! - немає. Коли замовкнуть гармати ніхто не знає, а от коли почнуть давати світло, як років п'ять тому, говорять багато, але туманно.

Я розумію, що енергетики – це не груповий Старий Хоттабич. Висмикнути з бороди волосинку, а потім подути на неї й одразу яскраво спалахне лампочка – це зі сфери фантазії. Все набагато складніше, бо сьогодні кожна хвилина загрожує руйнуванням чергового енергооб'єкта. Війна. Але є моменти, що залежать від професіоналізму та організованості управлінців. Зараз розшифрую цю думку.

Я вже не перший день у короткі моменти ввімкнення будинку до подачі електрики, вивчаю ці самі графіки від «Укренерго». Ідея хороша. Зрештою, населення хоча б приблизно може знати, як увімкнути і вимкнути своє житло від світла чи до світла. Сумарно ми сидимо в «темряві» близько 18 годин із 24-ох. Але, ось, так звана «сіра зона» вбиває всю логіку хорошої ідеї. Загориться лампа, запрацює «пралка», чи встигне набрати температур холодильник – ось, що хвилює сьогодні обивателя. На жаль, але ця сама «сіра зона», розбиває в пух і прах будь-які плани будь-якої домогосподарки. Зрозуміло, що енергетики використовують цей параграф, як можливий маневр, але чому ж він так розтягнутий у часі?

Ще один момент, який напрошується, виходячи з доконаного факту – збільшення тарифу на електроенергію. Природно, що коли лише 6 годин із 24 гарантують увімкнення електрики, то витрати домогосподарства за нового тарифу будуть не такими помітними в загальному сімейному бюджеті. По-перше, тому, що навіть споживання в 250 кВт-год точно не буде, а значить суму в 1 080 гривень (було 660 гривень), платити не доведеться. Мине липень і серпень, а там, – восени, – уже новий тариф не видасться настільки вбивчим.

Утім, розслаблятися не варто. За словами голови Союзу споживачів комунальних послуг Олега Попенка, Верховна Рада України розглядає питання можливого підняття тарифів на газ цієї осені. Також можуть підняти і ціни на електроенергію до семи гривень.

А народний депутат від фракції «Слуга народу» Сергій Нагорняк в ефірі День.LIVE повідомив, що тарифи на газ та електроенергію в Україні можуть зрости вже наступного травня. На цьому наполягають європейські та американські партнери Києва.

І ще кілька зауважень. Це я до диспетчерів ДТЕК. Давайте згадаємо, що сьогодні переважна більшість городян, на жаль, пенсіонери. І далеко не в кожного є айфони та смартфони. Отже, повідомлення, які ви розсилаєте по «Телезі» або Вайберу, для них, – пенсіонерів, – як мертвому припарка. Це – раз.

І друге: сьогодні літр молока в торговельній мережі «Сільпо» коштує від 37 до 47 гривень. Для багатьох людей похилого віку цей літр – і сніданок, і обід, і вечеря. Далеко не всі з них отримують пенсію, вищу за три – чотири тисячі гривень на місяць. Отже, їхній бюджет украй урізаний. Ліки. «Комуналка». Їжа. І від ваших повідомлень про зміну графіка подачі світла у квартиру, легше не стане. Дідусів і бабусь хвилює: а чи не прокисне чи літр молока в холодильники, куплений на два дні?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: