Дефіцит електрики – дефіцит газу?

Дефіцит електрики – дефіцит газу?
Читать grad.ua в  

Я ось про що замислився. Зрозуміло, що удари агресора по енергоструктурі України спричиняють дефіцит електрики. Про таку сумну ситуацію говорять усі: починаючи від економістів і закінчуючи представниками відповідної галузі.

Можна критикувати скільки завгодно багато і часто Уряд за те, що ще навесні та влітку центральна влада не спромоглася захистити засобами протиповітряної оборони генеруючі підприємства. Але що згадувати минуле? На помилках вчимося.

Набагато небезпечніша для обивателя ситуація з постачанням промисловості, «комунальників», населення – газом. Зараз у засобах масової інформації мелькають повідомлення про ворожі удари по газотранспортній системі України. Враховуючи, що за чинними контрактами агресор продовжує качати газ до країн Євросоюзу, - у тому числі й через Україну, - розумію: до закінчення цих самих договорів нашу газотранспортну систему, ймовірно, не зачеплять.

Біда полягає в іншому. Наша газотранспортна система збудована за наступною схемою. Ми беремо транзитний газ (плюс у трубі газ нашого видобутку) та різницю компенсуємо на виході з підземних сховищ. Ця схема працює за певного обсягу транзиту, достатнього, щоб вся Україна могла користуватися газом по всій довжині труби.

Про що говорять спеціалісти, досліджуючи нинішню ситуацію? Вони стверджують, що агресор спеціально знизив обсяги прокачування газу настільки, що за будь-якого «мінусу» вже фізично не можна брати необхідні нам об'єми з труби. Інакше буде аварія. Не кажучи вже про те, що у підземних сховищах немає необхідних обсягів компенсації взятого газу.

Ну, а далі ситуація може розвиватися, ось у якому ключі. При відключенні електрики, українці, які користуються індивідуальним опаленням, не можуть користуватися газом, бо далеко не кожне домогосподарство настільки забезпечене, що може дозволити собі станцію, яка підтримує безперебійну подачу світла для електрозапалювання котла.

Набагато гірші справи для теплоелектроцентралей, що працюють на газі. Вони просто не можу видавати ні тепла, ні електроенергії. Виходить, що навіть без ракетних ударів і нальотів «дронів», наш противник може різко погіршити становище і в подачі тепла, і в подачі світла.

У мене, утім, залишаються питання. І головне з них: ми продовжуємо видобувати власний газ і в якому обсязі? Чи достатньо цього палива, щоби прожити без «блакитного палива» з транзитної труби?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі