«Укренерго» – відомство порад?

Ось, подобаються мені наші чиновники. Підкреслю: маю на увазі не тільки бюрократів на державній службі, а насамперед тих, хто управляє великими компаніями. У своєму прагненні скоротити споживання електрики населенням, вони вже стали придивлятися до власників електробойлерів. Встановили: ці самі нагрівачі зжирають неміряну кількість електроенергії. Із цим щось треба робити...

І придумали. Пропонують на кожен такий апарат поставити «таймер». І, – кажуть «порадники», – цей самий «таймер» треба поєднувати з графіком вимкнення світла, що спускається до населення через «Укренерго» в міста й села країни. Зауважу, що відключення по регіонах не завжди збігаються з графіком, опублікованим на інформаційних сайтах енергокомпаній. Запитую: як у такому разі встановлювати час користування на «таймері»?

Момент другий. Як на мене, найголовніший! Міненерго виступило з ініціативою, підтриманою Кабміном України. Планується повернути диференційований підхід до нарахування платіжок за світло. Тобто діятиме одразу кілька тарифів. Вони застосовуватимуться відповідно до обсягів спожитих домоволодінням кіловатів. Так, усіх клієнтів енергокомпаній буде поділено на категорії. Діятиме певний «поріг» споживання.

Домоволодіння, які його перевищуватимуть, розраховуватимуться за світло за вищим тарифом, ніж інші побутові споживачі.

Ми розглядаємо диференційований підхід. Я не думаю, що буде просто один тариф змінено на інший. Буде диференціація залежно від обсягу споживання електроенергії.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Прошу вибачити мене за наївність, але виникають запитання. Перше: чи є в країні методика визначення цього самого «порога» споживання світла?  Друге: а хто затверджуватиме мінімальний і максимальний «поріг»? Держава? Приватна компанія? Велика енергетична корпорація? Місцева або регіональна влада? Якщо сам глава Міненерго не ризикує точно пояснити процес «диференціації», то навіщо тоді озвучувати цю ідею?

Але першим номером у перегонах найфантастичніших пропозицій у сфері енергетики, – моя особиста думка! – став голова «Укренерго», який планує повернути диференційований підхід до нарахування платіжок за світло. Тобто діятиме одразу кілька тарифів. Вони застосовуватимуться відповідно до обсягів спожитих домоволодінням кіловатів. Так, усіх клієнтів енергокомпаній буде поділено на категорії. Діятиме певний «поріг» споживання. Домоволодіння, які його перевищуватимуть, розраховуватимуться за світло за вищим тарифом, ніж інші побутові споживачі.

Але куди міністру до глави «Укренерго» Володимира Кудрицького. Він сказав, що замість 20 великих потужних електростанцій в енергосистемі України має з'явитися 100-200 розосереджених по країні маневрових установок меншої потужності. Це можуть бути газові установки, теплові станції на біопаливі, системи накопичення енергії.

Років 15 тому до мене в телекомпанію «ГРАД» прийшов автор, знайомий ще за роботою у «Вечірньої Одеси». Він приніс проєкт, – докладний і прорахований, – встановлення невеликих міжквартальних станцій. І дав список зарубіжних компаній, які виробляють ці компактні агрегати і вказав приблизні ціни. Господи, як здійнялася вся екологічна громадськість Одеси, коли я озвучив цей проєкт. А один із тодішніх віце-мерів дружньо сказав: «Ти що хочеш повернути нас в епоху «лампочки Ілліча»? Так їй на зміну прийшов план ГОЕЛРО...».

А ось цікаво, що сьогодні скаже громадськість про плани «Укренерго»? Вважаю, повністю схвалить. Навіть пролунають бурхливі оплески, бо ці самі енергоустановки менш помітні для противника, ніж великі електроцентралі. Напевно, я у військовій справі мало чого розумію. Але точно знаю, що логістика постачання палива і ціна перевезень на ці об'єкти точно буде високою, що позначиться на тарифі за світло для кожної сім'ї.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі