НОВИНИ ГРАД » Новини » Монополія на національному ринку газу
Монополия на национальном рынке газа
Читати grad.ua у  

Нафтогаз фактично монополізував український ринок газу. Про це каже Юрій Корольчук, експерт інституту енергетичних стратегій. Все через те, що держава затвердила єдиний тариф на блакитне паливо – 8 гривень за кубометр, а таку умову може виконувати лише нафтогаз. Для інших трейдерів вона є збитковою.

Юрій Корольчук, експерт інституту енергетичних стратегій:

Фактично в нинішній ситуації війни, воєнного стану, таке рішення, коли ціна на газ була продовжена, тобто вона не змінилася, фактично 8 грн за кубометр, залишається ціна газу. Це оптимальне рішення. Тому що при більшій ціні, на газ, населення просто не змогло би оплачувати і не могло б платити. Але тут виникає проблема, що Нафтогаз України фактично штучно створив цю ситуацію, коли от всі споживачі, які були у всіх інших газзбутів, трейдерів, постачальників – всі до них перейшли. Яким чином він створив цю штучну ситуацію? Вони для того, щоб передбачили точніше в договорах, яки повинны були укладані, на постаки газу, від Нафтогазу до тих же газбутів – вони передбачили там дуже жорсткі вимоги. Тобто, фактично треба було здійснювати і передоплату, і банківські гарантії, ну в умовах нинішнього стану економіки, катастрофачно, говорити про те нереально. І автоматично ці споживачі всі перейшли до Нафтогазу. 

Але через те, що людям одразу не повідомили про зміну реквізитів, виникла низка проблем, – розповідає експерт.

Люди, повинні тепер оплачувати послуги за газопостачання за газ, Нафтогазу України. Але зважаючи на те, що скажімо так, ситуація ось цього переходу споживачів до Нафтогазу, від газзбутів, від трейдерів, затягнувся цей процес, на початку червня ще, місяць тому назад, затягнувся. А люди пішли просто оплачувати уже там в перших числах там червня, там 10 червня, 12 червня оплачували. Відомі історії, працівники пошти, до яких приходили ці люди, в сільській місцевості, і намагалися оплатити, за газ. То самі ж працівники пошти вони, скажімо так, дотримувавшись бюрократичної процедури, вони робили запити до Нафтогазу, що ж людям робити. Платити далі своїм попереднім постачальникам, чи оплачувати уже Нафтогазу, на якийсь рахунок. А рахунку ще не було тоді. І люди в результаті оплачували на попередні рахунки. 

Щоб не платити двічі, українцям доведеться пройти через бюрократичну процедуру.

Відповідно населення, хто оплатив – дуже багато людей оплатило, здійснили оплати, вони ці грощі завислі і треба написати заяву, оформити документи, ну потратити час. І зусилля. І не у всіх часто воно ц виходить. 

Проблеми можуть виникнути й у самих компаній. Через активізацію бойових дій багато людей виїхали і не заплатили за газ. За оцінками, борги населення становлять понад 30 мільярдів гривень. Але через зміну рахунків гроші трейдери можуть недоотримати.

Питання наступне, по закону про ринок газу України, кодекс, про газорозподільчі мережі, кодекс про постачання газу – передбачає чітко, що споживач повинен оплачувати борги власне тій компанії, яка колись у нього була постачальником. Тобто, не новій компанії. Не Нафтогазу, а Нафтогаз сьогодні, фактично займає таку позицію, неформальну, що мовляв всі борги, які є тепер треба оплачувати й йому також. Тобто це порушення закону, це скажімо так не правильно. Воно призведе до зловживань. 

В результаті може вийти замкнене боргове коло, вважає експерт. Навіть якщо українці погашатимуть борги, це навряд чи врятує ситуацію.

Перерахувати на той попередній рахунок, свій який у них був у газзбуті, і порахувати цей борг, і уже потім газзбути, вони, трейдери там, інші постачальники вони потім ці гроші оплачують вже Нафтогазу. Тому що вони купували й них газ. А по факту, створиться ситуація, коли людина заплатить борг Нафтогазу, а газзбуду не заплатить, то відповідно і газзбуд, цей же трейдер, не верне гроші Нафтогазу. І будуть борги далі висіти. 

Повернення децентралізованого ринку газу в Україні буде можливим до 2024 року – підсумував Юрій Ковальчук.


Схожі новини

Коментарі