НОВИНИ ГРАД » Новини » З'їв рибу і захворів: в Одеській області зафіксовано випадок ботулізму

З'їв рибу і захворів: в Одеській області зафіксовано випадок ботулізму

Читати grad.ua у  

Захворів житель села Яськи Одеського району. Причиною захворювання стало вживання в'яленого ляща власного виготовлення. Перші симптоми проявилися наступного дня після вживання риби.  У хворого з'явився біль і здуття в животі, слабкість, головний біль. Через день приєдналися такі симптоми, як порушення зору та ковтання, сухість у роті.

Хворого госпіталізували в Одеську інфекційну лікарню, де йому встановили діагноз Ботулізм, повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Наразі він продовжує лікування.

Зазначимо, що це не перший випадок отруєння ботулізмом в Одеській області цього року. На початку весни було зафіксовано випадок захворювання, пов'язаний із вживанням домашньої м'ясної тушонки.

Фахівці нагадують, що не варто вживати в їжу:

  • консерви, які мають ознаки псування (роздуті банки або банки зі здутими кришками, нещільно закриті або банки, з яких відчувається дивний чи неприємний запах).
  • консерви домашнього виготовлення, що зберігалися понад рік.
  • консерви та інші продукти домашнього виготовлення, в'ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

Для зменшення ймовірності потрапляння в продукт збудника ботулізму під час домашнього консервування дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
  • під час домашнього консервування, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища.

Ботулізм - це небезпечне, у більшості випадків смертельне, гостре інфекційне захворювання. Якщо є навіть найменша підозра на ботулізм, необхідно негайно звернутися до лікаря.



Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: