НОВИНИ ГРАД » Новини » Ботулізм в Одеській області: зафіксовано перший випадок захворювання

Ботулізм в Одеській області: зафіксовано перший випадок захворювання

Ботулизм в Одесской области: зафиксирован первый случай заболевания
Читати grad.ua у  

Фахівцями Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб зафіксовано перший випадок захворювання на ботулізм. Захворілий, чоловік 1948 року народження, житель Болградського району. Він вживав тушонку з м'яса качки, виготовлену в домашніх умовах у вересні 2023 року.

Як повідомили медики, через 2 години йому стало зле: з'явилася блювота та діарея. По медичну допомогу не звертався, але на 4 день у нього погіршився зір: з'явилося двоїння в очах, а ще через день йому стало важко ковтати.

26 лютого його госпіталізували до Болградської центральної районної лікарні, а потім до Одеської міської клінічної інфекційної лікарні, де йому надають необхідне лікування.

У 2023 році в Одеській області було зареєстровано 3 випадки ботулізму, причиною яких було вживання продуктів домашнього приготування: м'ясної тушонки, риби в'яленої та копченої.

За статистикою в Україні за минулий рік зареєстровано 74 вогнища ботулізму, внаслідок яких захворіли 85 осіб, з них 4 дитини. П'ять випадків стали летальними. Більше половини хворих захворіли через вживання консервованих продуктів, решта - через в'ялену/сушену рибу домашнього приготування.

Зазначимо, що ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробами групи клостридій Clostridium botulinum. Госпіталізація обов'язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: