НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » «Казки» від енергетичного начальства
расчет коммуналки
Читати grad.ua у  

Впевнений, що найпопулярнішими казкарями для дорослого обивателя України є керівники Міненерго країни. День у день, –особливо з моменту наближення холодів, – вони з'являються на екранах телевізорів загальнонаціонального мовлення і говорять, говорять, говорять...

Ось що запропонував днями в ефірі телемарафону «Єдині Новини» заступник міністра енергетики Микола Колесник. Викладаю телеграфним стилем! Цитую:

Перш за все потрібно утеплити свій будинок і задіяти всі методи енергоефективності. Але основним є використання наданих державою інструментів, а саме фінансових кредитів, що дозволяють закупити прості технічні рішення. Це і сонячні панелі та різного роду генератори, а також засоби накопичення енергії типу енергетичних станцій із потужними акумуляторами (Power Stations).

Слід вибирати системи, які дають змогу забезпечити споживання електроенергії на середню сім'ю – від трьох до п'яти кіловат. Наразі таких пропозицій на ринку чимало і держава надає фінансові інструменти, щоб усе швидко встановити та ввести в дію. Потужні енергогенеруючі елементи допоможуть не тільки себе забезпечити світлом, а й взяти участь у зростаючому ринку енергетики.

Тепер приземлимося. Точніше, приземлив керівного порадника. Помазавши в інтернеті, я визначився з ціною «засобу накопичення енергії типу енергетичних станцій з потужними акумуляторами (Power Stations)». Середня ціна такої «станції» в районі 36 – 38 тисяч гривень.

Звичайно, можна купити акумулятор, якщо у вас є так званий «інвертор», який відразу включає акумулятор при зникненні світла в мережі. Втім, при покупці цього акумулятора ви теж ризикуєте, бо скільки часу він пролежав на складах і яка його реальна ємність визначити можуть тільки фахівці, що володіють спеціальними приладами. Та й коштує він недешево – від 300 зелених.

Словом, навіть мінімальні засоби забезпечення окремо взятої сім'ї електрикою коштуватимуть тисяч 50 гривень. Такими фінансовими можливостями, на жаль, має меншість українців. Але тут солодкоголосий начальник заявив, що держава пропонує спеціальне кредитування. Мовляв, нічого страшного нема!

Ну, давайте прочитаємо умови кредитування, які пропонує «Ощадбанк». Цитую:

В Ощадбанку пропонують і пільговий, і звичайний кредити на купівлю енергообладнання.

Сума кредиту – від 50 до 400 тисяч гривень, термін – до 5 років. Процентна ставка така сама, як і в інших банків за такими програмами, – UIRD (3 місяці) плюс 7 процентних пунктів, тобто близько 23,5% річних. Разова комісія – 1,5% від суми кредиту.

Згідно з калькулятором Ощадбанку, якщо взяти в кредит 100 тисяч гривень на п'ять років, то щомісячний платіж становитиме 1667 гривень. Якщо сума кредиту 480 тисяч гривень, доведеться платити по 8 тисяч гривень на місяць.

Тобто українці мають вибір – купувати енергообладнання за пільговим або звичайним кредитом. Перший вигідніший, тому що не потрібно платити відсотки (хоча все одно є разова комісія банку). Але щодо нього є обмеження щодо видів обладнання, площі будинків та доходів.

Крім того, «пільговики» мають потенційний ризик – що буде, якщо держава в якийсь момент не зможе погашати банкам відсоткові ставки? У цьому випадку позичальнику можуть запропонувати погасити кредит достроково або перевести його на «комерційну ставку», і тоді доведеться платити вже по повній.

Вважаю, що далеко не кожна сім'я може дозволити собі виплачувати щомісяця майже 1700 гривень кредиту додатково до комунальних платежів. Втім, маю сумніви, що начальство Міненерго знає про цю ситуацію.    

Автор: журналіст Ігор Розов


Схожі новини

Коментарі