Мовчання – золото. Та світло...

У середині минулого тижня один із керівників «Укренерго» заявив, що ситуація в галузі складається таким чином, що він допускає продаж української електроенергії до країн Західної Європи. Ні, зрозуміло, чиновники не приховували труднощів. Казав, що до зими треба знайти «мега-, гіга-Ватти», що не дістають, але відчувалося таке собі кохання собою.

А я, ось, запитую себе: наші бюрократи взагалі пам'ятають, що за вікнами їхніх кабінетів йде війна. І що кожен вислів про стан енергетичного комплексу України береться до уваги аналітиками стороною, що виє проти нашої країни? На жаль, мало розумію у військовій науці, але включаю елементарну логіку. Якщо в Україні енергетики почали виходити з кризи, слід очікувати повторного масованого удару противника по нашому енергетичному комплексу. Ось, як діє ця елементарна логіка. І дочекалися. На жаль…

Наведу оцінку ситуації, що склалася, дану колишнім міністром палива та енергетики, колишнім губернатором Одеської області Іваном Васильовичем Плачковим, а нині президентом Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї: «Жорсткі обмеження споживання електроенергії можуть бути 1-2 тижнів, розповів в ефірі.

«Обмеження діятимуть не лише сьогодні. Я думаю тиждень-два, якщо не буде таких масованих атак», – сказав він. Плачков підкреслив, що російська атака на Україну 26 серпня була однією з наймасовіших атак на енергетичну інфраструктуру. Росіяни прагнули створити для українців «тотальний блекаут».

«На жаль, це була одна з наймасовіших атак на енергетичну інфраструктуру. Метою цієї атаки було досягти тотального блекауту в енергосистемі. Цього не сталося, енергетики швидко та професійно реагували», – додав Плачков.

Для досягнення мети росіяни били за розподільчими системами та системами видачі електроенергії, зокрема, били по Київській ГЕС.

«Були удари по розподільних системах та системах видачі електроенергії, у тому числі й на АЕС. Був удар і по Київській ГЕС. Там також частково пошкоджено енергообладнання. Нині роблять серйозні роботи. Треба відновити схему надійнішою для можливості забезпечення в повному обсязі споживачів», – розповів Плачков.

Я вже не можу знайти інформацію про те, кого з чиновників призначили відповідальним у 2023 році за створення захисту енергетичних об'єктів у різних країнах. Говорять, що на цю мету виділили гроші і держава, і власники теплоенергетичних компаній. Виділити виділили, а як і ким вони були освоєні?

Зрозуміло одне: удари по українському енергетичному комплексу триватимуть, але хто ж візьме на себе відповідальність в Уряді щодо створення захисту цих ТЕЦ та ГЕС?

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі