НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » Архівна Одіссея » Румынская делегация в Одесском архиве

Румынская делегация в Одесском архиве

Одесский архив
Читать grad.ua в  
Историки, архивисты, дипломаты – таким был состав румынской делегации, которая посетила государственный архив Одесской области в рамках предварительной договорённости о сотрудничестве и подготовке соответствующих материалов.

Как и другие страны, соседствующие с Украиной, Румыния заинтересована в обмене информации и копий архивных документов, касающихся определённых периодов истории и готова оказать помощь украинским коллегам в оцифровке материалов.

Будущий совместный проект интересен обеим сторонам, подчеркнула кандидат исторических наук Лилия Белоусова.
Дуже зараз ми цікавимося, взагалі, українські історики темою української народної республіки, історії, і це,звичайно, 100 річчя ми будемо визначати і цього року, і наступного року, І які саме архіви зберігаються за кордоном з цього періоду. Ще багато є таких історичних джерел, які нам невідомі. Саме сьогодні я почула від пана Вадима цікаву історію про те ,що коли петлюрівські війська відступили на територію Румунії, то майже 3 тисячі вояків армії УНР, вони залишилися на території Румунії певний час. І от дослідити їх долю, цю історію, це також є надзвичайно актуальним.

Інша тема – це взагалі історія української діаспори в Румунії, адже ми країни – сусіди, звичайно що там є значна українська діаспора. І уже наші колеги з університету давно співпрацюють у цьому напрямку, туди їздять і студенти, приймають участь у міжнародних конференціях, вивчається і обрядність, і етнографія, і зараз вже прийшов час долучитися до цього процесу і архівістам, тому що архівні джерела, нові, виявлені, вони допоможуть більш об’єктивно подивитися на історію, двосторонню історію країн, в якій було немало і драматичних, і трагічних періодів.

І я думаю, що ми, архівісти, ми повинні донести до науковців історичні джерела, ну, і у нас в архіві є також могутній такий науковий потенціал. Є і кандидати наук, і люди, які хочуть займатися цією тематикою, і тому я думаю, що у нас все буде дуже добре, цей проект буде вдалим проектом науковим, міжнародним державного архіву Одеської області.

Схожі новини

Коментарі



СМИ Украины: