НОВИНИ ГРАД » Відеорепортажі та авторські програми » В центрі уваги » Кому вірити: Національному банку чи Парламенту?

Кому вірити: Національному банку чи Парламенту?

Читать grad.ua в  

Так у житті буває. Прочитав, наприклад, позитивну історію, яка вбиває всякі сумні думки, і заспокоївся. А потім, через пару днів натикаєшся на той самий сюжет, але з моторошним кінцем, і тебе знову кидає в тремтіння.

Таке сталося зі мною нещодавно. І стосується цієї ситуації з можливим переглядом тарифів у сфері «комуналки». Щоправда, тут би несподіваний поворот. Моторошний сценарій попався на очі пізніше оптимістичного, хоча за термінами був опублікований раніше позитивного.

А тепер жену подробиці. Національний банк України видав свій черговий прогноз. Цитую:

У регуляторі прогнозують поетапне підвищення цілої низки комунальних тарифів, зокрема тих, що витягують із гаманців українців найбільше грошей. Мова про опалення та гарячу воду.
На даний момент тарифи на дані послуги «заморожені» спеціальним мораторієм, а точних термінів його скасування поки що немає. У НБУ зазначають, що зростання тарифів розпочнеться не раніше, ніж після завершення воєнного стану у країні.
Наскільки сильно можуть подорожчати газ, тепло та гаряча вода після скасування мораторію, поки що невідомо. У Нацбанку зазначають лише, що ціни зростатимуть до економічно обґрунтованого рівня.
Важливим є те, що підвищення комунальних тарифів прогнозується у кілька етапів, які розтягнутися, ймовірно, не на один рік. Тобто різкого удару по гаманцях споживачів не буде. Водночас уразливі категорії громадян продовжуватимуть отримувати субсидії, розмір яких перераховуватимуть з урахуванням зміни тарифів.

Будучи, як і всі інші громадяни України, битим життям, я розумію, що будь-які обіцянки навіть з боку НБУ – лише обіцянки, бо цей владний інститут все-таки не керує Кабінетом міністрів і парламентом. А тому з боку цих гілок влади можна чого завгодно чекати. Але, повторюю, Національному банку довіряю. Він ближчий до грошей, ніж виконавча та законодавча влада. Зрештою, хтось друкує гроші? Правильно. Відповідь вірна.

Хоча, зрозуміло, сумніви долають. Переконаний, що власники, в управлінні яких енергетичний комплекс країни докладуть усіх сил, щоб якнайшвидше витрусити з майже порожніх гаманців українців залишки їхнього стану. А тому почнуться стогнання, що зводяться до того, що без різкого підвищення тарифів галузь просто перетвориться на руїни. І тоді… Певна річ, «лобісти» атакують і парламент, а далі все піде звичним шляхом. Піднімуть і швидко, і різко. Але пам'ятатимемо прогноз НБУ. Може, справдиться.

Тепер про те, що завжди тему комуналки треба вивчати, так би мовити, в історичній перспективі. Це я про те, що за дев'ять днів до публікації звіту НБУ в ефірі телемарафону пролунав виступ голові Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. Знову цитую:

Незважаючи на це, Закон, який запроваджує мораторій на підвищення цін на природний газ та послуги теплопостачання, продовжує працювати. Влітку ціни на електроенергію змінилися, але це було зроблено для накопичення коштів на відновлення енергетичної інфраструктури та забезпечення безперебійного постачання електроенергії в зимовий період. Про це сказав Андрій Герус.

Стоп, стоп, стоп! За Герусом виходить, що для накопичення коштів на забезпечення безперебійних поставок електрики в осінньо-зимовий період 2024 -2025 років у Верховній Раді йде обговорення необхідності перегляду тарифів на електроенергію. І, наважуюся припустити, вже «лобісти» теплоенергетичного комплексу прагнуть не проґавити можливості прилаштуватися поряд із власниками електрики, хоч і та, й інша галузі вже в руках двох-трьох олігархів країни.

Словом, не припиняємо спостерігати за парламентською виставою. Не хотілося, щоб тамтешня драма переросла для нас у трагедію.

Автор: журналіст Ігор Розов

Схожі новини

Коментарі