НОВИНИ ГРАД » Новини » Лилия Белоусова: "архивный вопрос" это проблема сохранности исторического наследия Причерноморья

Лилия Белоусова: "архивный вопрос" это проблема сохранности исторического наследия Причерноморья

Читати grad.ua у  


Одесский архив остро нуждается в дополнительных помещениях для хранения своих многотысячных фондов. А принимать новые документы архивисты не могут уже несколько лет. Острую тему обсуждали в понедельник на аппаратном заседании в  облгосадминистрации. В рамках доклада  о работе архива за первое полугодие 2017 года, Лилия Белоусова, еще раз подчеркнула - резонансный вопрос касается не просто помещений архива. Его решение – это сохранность исторического наследия не только одесского региона, а всего Причерноморского края.

Государственный архив Одесской области — один из самых больших и известных архивов Украины. Сегодня здесь хранится более двух миллионов дел, документы самых ранних из которых  датируются XVI веком.  Вместе с тем принимать новые документы в свои фонды в полном объеме архив на сегодняшний день просто не в состоянии, говорят специалисты. Главная причина в отсутствии современного, оборудованного комплекса,  который бы не только вместил  все документы, которые уже хранятся в фондах архива, но и дал возможность пополнять его. Пока же предложенные варианты решений - не соответствуют ни задачам учреждения, ни законодательству Украины.

Лилия Белоусова, и.о.  директора Государственного архива Одесской области:

Фонди та документи архіву зберігаються у трьох місцях. У двох будівлях Одеси: по вул. Жуковського 18 та по вул. Пироговській, 29, та у комунальній установі - Ізмаїльський архів. Головного корпусу, по вул. Жуковського, 18, площа 2788 кв.м. - колишня Бродська синагога, визнана аварійною з 88 року. Корпус №2 по вул Пироговській, 29 - колишній партархів, - 2941 кв. м. Експлуатується з 72 року. Потребує модернізації. Ви бачите такі картинки дивні і дуже сумні: коли протікає дах, опалення недостатньо, система клімат-контролю відсутня, заповненність архівосховищ 110% і національний архівний фонд треба переміщати, тому що там після снігопадів і дощів - просто калюжі. З 2016 році було виділено 380 тис. - на капремонт магістральної теплотраси та внутрішньої системи опалення, однак треба теплий настил, тому що це бетоне приміщення і надзвичайно некомфортні умови працівників архіву. Я вже не говорю про те, що будинок потребує кап ремонту.


Головний корпус по вул. Жуковського, 18 рік тому був подарований Одеській громаді Хабад Шомрей Шабос. Для переміщення архіву сесія одеської ради прийняла рішення про добудову 9-ти поверхової прибудова площею 1695 кв. м. до того корпусу на Пироговській 29, який теж потребує капремонту. І мало того, що площа архіву зменшується, більше ніж на тисячу кв. м. загальна потреба архіву на сьогодні складає 12 тисяч кв. метрів. Виникає питання: яким чином вирішувати це питання?  І взагалі прибудова, на яку витрачені гроші і на цей проект, взагалі не можна називатися сучасний будинком для архіву. Це морально застарілий проект, який створений за Радянських часів, тоді коли будинки будували і то набагато краще. Тут не  враховані взагалі ніякі  потреби архіву навіть по радянським нормам.

Мировые стандарты в создании современных архивных комплексов, по словам Лилии Белоусовой, предполагают не только наличие пространства для хранения фондов, но и развитую инфраструктуру в целом, для комфортной работы с документами.

Лилия Белоусова:

І ось яка має буди інфраструктура в архіві в цілому. Сучасне сприйняття архіву, як науково-інформативного центру передбачає цілий комплекс сервісних послуг. Які пропонуються зарубіжними архівами. І по цьому шляху і ми повинні йти. Це наявність конференц-залу, виставково-музейних комплексів, кінозалів, місць паркування автотранспорту. Зовсім не враховано у цьому проекті потреби  людей з обмеженими фізичними можливостями.  Немає їм доступу сьогодні в архів.

Ни конференц-залов, ни специальных читальных залов, не говоря уже о кинозале, выставочном центре и сувенирной лавки, в проекте пристройки - нет. Более того хранящиеся в здании на Жуковского документы в нее придется  в буквальном смысле слова – втолкнуть. Настолько велика разница между той площадью, которую архив занимает сейчас и площадью пристройки.   На создание же архивного комплекса мировых стандартов на площади 12 тысяч квадратных метров средства из облбюджета не выделены. В тоже время вопрос с помещением для архива  - стоит очень остро.

Лилия Белоусова:

Якщо ми зупинимося тільки на цій прибудові неможливо буде приймати документацію від фондоутворювачів, а наразі, майже 30 років архів не комплектується у повній мірі. Не можливо буде перемістити комплекс матеріалів з історії Бессарабії, які зберігаються у комунальній установі Ізмаїльській архів, в надзвичайно архаїчних умовах. Там дерев’яні стелажі і пічне опалення, яке заборонене усіма нормами зберігання національного архівного фонду. І вимога Міністерства юстиції: перемістити 2 тисячі метричних церковних книг з Ізмаїлу, і якщо ми їх приймемо, а ми їх повинні прийняти, то комплектуватися архів більше не буде.

Председатель одесской облгосадминистрации заявил, что вопрос Государственного архива Одесской области нужно решать, в рабочем порядке.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: