НОВИНИ ГРАД » Новини » Норвегія почала відмовляти у притулку деяким біженцям з України

Норвегія почала відмовляти у притулку деяким біженцям з України

Норвегия начала отказывать в приюте некоторым беженцам из Украины
Читати grad.ua у  

Уряд Норвегії запровадив низку змін до політики надання захисту. За словами міністра юстиції Норвегії Емілії Енгер Мель, країна зіткнулася із кризою біженців. Про це повідомляє норвезьке видання NRK. Відмовити у захисті можуть таким категоріям громадян:

  • Українці, які походять із «безпечних» регіонів. До таких регіонів належать Львів та Львівська область, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська та Рівненську області.
  • Особи, які не мешкали в Україні на момент початку повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році.
  • Особи із подвійним громадянством або які проживали в іншій країні до приїзду до Норвегії. Мова йде про індивідуальний підхід до розгляду заяв від українців, запроваджений у травні 2023 року.

Мель заявила, що посилення контролю за наданням тимчасового захисту українцям є частиною ширших заходів економії, яких змушена вжити Норвегія через кризу біженців. За її словами, мета цих заходів – надати допомогу тим, хто її найбільше потребує, а також зберегти ресурси країни на рівні, який дозволить забезпечувати підтримку найбільш уразливим категоріям біженців.

Міністр юстиції наголосила, що поки що нікого не висилають примусово, але деяким українцям вже відмовлено у наданні притулку та місця проживання. Що стосується українців з інших областей то вони матимуть право на притулок, але вона не дала чіткої відповіді на запитання, чи правило колективного захисту діятиме у 2025 році, зазначивши лише тимчасовий характер такого захисту.

За даними на липень 2024 року, понад 4,1 мільйона українців мали статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу. Норвегія, яка не входить до ЄС, але підтримує подібну політику щодо біженців, опинилася під великим тиском через значну кількість українців, які прибули до країни після початку війни. Вказується, що Норвегія прийняла понад 80 тисяч українських біженців, що більше, ніж населення всієї провінції Фіннмарк.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: