НОВИНИ ГРАД » Новини » Кримінал » Шахраї з Одеси обманювали громадян Чехії

Шахраї з Одеси обманювали громадян Чехії

Мошенники из Одессы обманывали граждан Чехии
Читати grad.ua у  

Організував call-центр сорокарічний українець із Дніпра. Як виконавців залучив двох громадян України та шістьох оголошених у міжнародний розшук за шахрайство у складі злочинної організації громадян Чехії.

Зловмисники користувалися віртуальною телефонією з підміною номера і телефонували жителям Чехії, представляючись співробітниками державного контролюючого банківського органу. Під час розмови вони схиляли потерпілих надати віддалений доступ до свого телефону або комп'ютера, або ж дізнавалися реквізити банківської картки та переказували кошти на підконтрольні рахунки. У кількох випадках шахраї переконали своїх жертв зняти готівку та передати підставному кур'єру, який начебто мав доставити її в безпечне місце.

У такий спосіб їм вдалося ошукати щонайменше шістнадцять мешканців Чехії на понад 5,5 мільйонів гривень. Отримані від протиправної діяльності кошти конвертували в криптовалюту або переводили в готівку для купівлі елітних авто та нерухомості, які реєстрували на друзів і родичів.

Кіберполіцейські встановили місцезнаходження та особи злочинців. Правоохоронці провели 23 обшуки, в результаті яких за силової підтримки бійців КОРД, батальйону поліції особливого призначення та оперативників карного розшуку ГУНП в Одеській області затримали всіх дев'ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. Під час обшуку вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони з доказами скоєних злочинів, а також елітні автомобілі фігурантів і понад сто тисяч доларів у різній валюті.

Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Громадян Чехії затримано на підставі доручення прокурора, до суду скеровано клопотання для скерування до суду з метою їхньої подальшої екстрадиції на батьківщину.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: