НОВИНИ ГРАД » Новини » Пенсія за особливі заслуги: що змінилося

Пенсія за особливі заслуги: що змінилося

Читати grad.ua у  

В Україні знову зміни у виплатах пенсій за особливі заслуги, тобто громадянам, які зробили значний внесок у захист країни або досягли успіхів у різних сферах. Тепер деякі категорії зможуть отримувати більші доплати, тоді як інші – втратять таку можливість. Хто отримає надбавку, а хто – ні, пояснив київський експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

Є закон про пенсії за особливі заслуги. Він передбачає надбавки. Фактично це не пенсія додаткова, а це невеличка надбавка до основного розміру пенсії. Їх розмір сягає від 20 до 40% прожиткового мінімуму, який сьогодні становить 2361 гривень.

Тепер про те, хто саме має право на такі надбавки до основного розміру своєї пенсії.

Це герої України, це ветерани війни, нагороджені орденами за мужність, після вже, під час незалежності України. Це видатні спортсмени, космонавти, особи, які мають звання заслужених, і матері, які народили 5 або більше дітей. Минулого року додалася ще одна категорія, це особи, борці за незалежність України у ХХ столітті.

Окремо для категорії «борці за незалежність України у ХХ столітті» розмір надбавки залежить не від прожиткового мінімуму, він є фіксований, його розмір -  4 200 гривень. Таких громадян по всій країні лише близько 200. При цьому для деяких пенсіонерів є не дуже гарні новини.  

Разом з тим, коли додали цю категорію, дуже багато категорій громадян позбавили права на пенсію за особливі заслуги. Одне, можна сказати, позитивне рішення – це позбавили права депутатів, це були народні депутати і депутати місцевих рад, якщо вони там були чотири скликаня. Вони отримували раніше право на таку надбавку, зараз – ні. І разом з тим позбавили права на пенсію за особливі заслуги за будь-які нагороди отримані у радянські часи.

Раніше за будь-який орден, медаль чи почесну нагороду отриману у радянські часи людина мала надбавку до пенсії у розмірі 23-х%-в від прожиткового мінімуму. Ті, хто вже мав такі доплати продовжать і надалі їх отримувати. Але нові доповнення у законі скасовують такі нарахування новим пенсіонерам. Існує також інший вид доплат - за особливі заслуги перед Батьківщиною.

Це передбачено законом про статус ветеранів війни. І така доплата призначається в розмірі 70% прожиткового мінімуму. Зазвичай це ті самі герої України. І також минулого року з'явився новий абсолютно закон, що передбачає доплати за особливі заслуги перед батьківщиною для героїв України, нагороджених певними орденами, наприклад, орден Богдана Хмельницького або княгині Ольги, або, якщо звання героя надано людям після участі у бойових діях після 2014-го року.

Вище перелічені категорії громадян мають право отримувати виплати у розмірі від 1-ї до 3 мінімальних зарплат. У січні 2024-го мінімалка складала 7100 гривень. Тобто максимально виплати для цієї категорії громадян можуть складати понад 20 тисяч гривень. Причому навіть, якщо людина ще не є пенсіонером. Нагадаємо усі виплати оформлюються через Пенсійний фонд України за наявності документів, що підтверджують право на них.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: