НОВИНИ ГРАД » Новини » Індексація пенсії в Україні: хто отримає підвищені виплати

Індексація пенсії в Україні: хто отримає підвищені виплати

Индексация пенсии в Украине: кто получит повышенные выплаты
Читати grad.ua у  

В Україні відбулася чергова індексація пенсійних виплат. Але перерахунок здійснили не всім пенсіонерам, або доплата була зовсім незначною. Експерт пояснює - розмір індексації і сам факт її отримання залежить від різних складових, у тому числі -  від того, як давно людина пішла на пенсію.

Якщо йдеться про пенсії,  які призначалися в останні роки, не підлягають індексації пенсії, котрі призначені в поточному році, так? Чому? Бо вони враховують велику середню зарплату по країні сучасну. А сенс індексації в тому, щоб індексувати ту зарплату, яка підставляється в формулу розрахунку. Якщо людина давно пішла на пенсію, у неї менша зарплата врахована і вона ось має індексуватися.

Сергій Коробкін навів також конкретні приклади в цифрах, як вплинула цьогорічна індексація на розмір виплат для більшості пенсіонерів. 

Є в урядовій постанові про індексацію пенсій, є примітка, де зазначено, що в залежності від віку і стажу є мінімальні пенсійні виплати. 2000 було 2500, стало 2725, було 2760 гривень, ці пенсії зросли до 2980 гривень, пенсії, котрі були 3000 рівно, стали 3120 гривень. Тут йде градація для тих, у кого є певний стаж і досягли певного віку.

В той же час, говорить експерт, тих, у кого не відбулася індексація пенсії – меншість.

В принципі, індексація пенсій відбулась фактично для всіх пенсіонерів, майже для всіх. Якщо у когось пенсія не зросла, треба дивитися, ну вже індивідуально розбиратися. Інколи буває так, що мінімально основний розмір пенсії збільшився, а загальний цей не змінюється. Все одно і ці мінімальні стандарти, вони також трішки зросли.

Водночас, експерт пояснив ситуацію про мінімальну надбавку та у яких випадках вона нараховується. Наприклад людям, які вже накопичили пенсію під час останніх економічних змін і вийшли на пенсію протягом останніх трьох років по факту індексацію не проводять, а додають так звану втішну надбавку, яка складає не менше 100 гривень.  Бо згідно з постановою уряду, розмір індексації не може бути меншим, ніж ця сума.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: