НОВИНИ ГРАД » Новини » Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам затримується

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам затримується

Читати grad.ua у  

Згідно з повідомленням Міністерства соціальної політики, у квітні в Україні проводять перерахунок пенсій для тих пенсіонерів, які продовжують трудову діяльність після виходу на заслужений відпочинок. Детальніше про механізм таких перерахунків, умови та методику начислювання розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін.

Мова йде про пенсіонерів, які продовжують працювати. Їм має відбутися перерахунок пенсій з 1 квітня, але він відбудеться із запізненням. Нові розміри пенсії і доплату за квітень і травень люди мають отримати в червні. Це пов'язано з тим, що поки немає звітів за перший квартал про сплату страхових внесків. Раніше такі звіти подавалися щомісячно, а зараз подаються щоквартально.

Тепер про те, кому саме з працюючих пенсіонерів перерахують виплати. Ті, хто продовжують працювати, мають право на перерахунок пенсії за час, відпрацьований після призначення пенсії або попереднього перерахунку. Такі процедури проводяться кожні два роки, говорить експерт.

Людина або має відпрацювати два роки і мати неврахований стаж цих два роки, або, наприклад, людина пропрацювала, вийшла на пенсію, пропрацювала півроку і звільнилася. Цей стаж врахують все одно, коли навіть не два роки з моменту призначення пенсії.

При таких перерахунках додається стаж. Тобто, збільшується пенсія за рахунок нового стажу. Раніше такі процедури робилися тільки після заяви, за новими правилами тепер її писати  не обов'язково. Пенсійний фонд автоматично перевіряє дані і проводить перерахунок, якщо виявляє неврахований стаж. Сергій Коробкін також пояснив деякі нюанси пенсійного начислення. 

Якщо вигідно, якщо зарплата була велика останні два роки, також може бути зроблений перерахунок пенсії і по зарплаті. Але якщо зарплата останні два роки маленька, і вона впливає негативно на коефіцієнт зарплати, тоді перерахунок робиться тільки по стажу. Тобто, якщо зарплата стає менша, ніж та, яка врахована в пенсійній справі, то перерахунок не роблять.

Проте, навіть після перерахунку деякі пенсіонери не відчують суттєвого підвищення загального розміру пенсії і ось чому. 

Стаж, к приміру, додали в основной розмір пенсій, трошки перерахували, але у деяких людей розмір пенсії  настільки маленький, що вони отримують мінімальну пенсію. Тобто до основного розміру пенсії доплачуються якісь там доплати  есть до основного размера пенсии маленького доплатятся какие-то доплаты, дотягиваются до минимальних розмірів, і загальний розмір пенсії все одно не змінюється.

Саме для цієї категорії пенсіонерів розмір підвищення може бути або нульовим, або скласти лише додаткові 200-300 грн. За останніми даними інституту соцполітики, сьогодні в Україні налічується 10 мільйонів 150 тисяч пенсіонерів. З них – приблизно кожен четвертий, а це 2 млн. 700 тыс. продовжують офіційно працювати.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: