НОВИНИ ГРАД » Новини » Лихоманка Західного Нілу в Україні: три людини померли від ускладнень
Лихорадка Западного Нила в Украине: три человека скончались от осложнений
Читати grad.ua у  

З початку літа до київської Свято-Михайлівської клінічної лікарні взяли 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом лихоманка Західного Нілу. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург. За її словами серед хворих – 10 чоловіків та 7 жінок. Це мешканці різних районів столиці, у тому числі два з них – мешканці Київської та Черкаської областей. Пацієнти потребували стаціонарного лікування через тяжкість стану. Повідомляється, що троє з них померли через тяжке ускладнення лихоманки – менінгоенцефаліт.

В Україні вірус лихоманки Західного Нілу віднесений до І групи особливо небезпечних захворювань і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до ІV групи ризику. Вірус подібний до інших, що викликає енцефаліти, і вірусу лихоманки Денге.

Головним джерелом у природі є птахи, переважно перелітні, у крові яких вірус може циркулювати від 14 до 200 днів. Переносниками захворювання є певні види комарів, які інфікуються при харчуванні кров'ю та можуть передати вірус людині чи тварині. Вкрай рідко можливе контактне зараження кров'ю хворих тварин.

Лихоманка Західного Нілу починається гостро – з ознобу та швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. У важких формах можуть розвиватися менінгіт чи енцефаліт.

Валентина Гінзбург також підкреслила, що: 

Специфічної терапії поки що не існує. Лікування симптоматичне. Тому поради звичайні: як і при будь-якому захворюванні, за перших його ознак звертайтеся до лікаря і лікуйтеся під наглядом фахівця, повідомляючи йому про всі зміни свого стану. А щоб мінімізувати ризики саме лихоманки Західного Нілу, встановіть будинки москітні сітки, використовуйте репеленти, на прогулянку (особливо в парки та лісові зони відпочинку) надягайте речі, які максимально прикривають тіло. Зі зниженням температури повітря та зникненням комарів небезпека лихоманки знижується майже до нуля.



Схожі новини

Коментарі