НОВИНИ ГРАД » Новини » Новий штам вірусу мавпячої віспи зафіксовано за межами Африки

Новий штам вірусу мавпячої віспи зафіксовано за межами Африки

Читати grad.ua у  

У Швеції виявили новий штам вірусу мавпячої віспи, через який ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я. Це перший випадок, коли мутовану версію вірусу, відому як Clade 1, зафіксували за межами Африки. Про це пише Washington Post.

Спалах вірусу мавпячої віспи в Африці пов'язаний із появою нового штаму Clade 1, який є більш небезпечним, оскільки має вищий рівень тяжкості перебігу захворювання та смертність.

Його характерними симптомами є важкий грудкуватий висип із гнійними ураженнями, лихоманка, ломота. Особливо небезпечне це захворювання для вагітних жінок і дітей.

За даними ВООЗ, спалах мутованої версії захворювання викликає серйозне занепокоєння у світі, оскільки воно поширилося на регіони, де раніше не фіксувалося.

Зокрема, вірус виявили в пацієнта у Швеції - він підхопив його під час подорожі до Африки, а після повернення звернувся по медичну допомогу. Епідеміологи стверджують, що ситуація перебуває під контролем, але нові випадки захворювання все ж можливі, особливо серед туристів.
У матеріалі йдеться, що найбільше занепокоєння викликає різноманітність шляхів передачі нового штаму вірусу. В Африці вона часто передається від тварин до людей і поширюється в перенаселених громадах, де важко забезпечити ізоляцію хворих.

Водночас фахівці зазначили, що зараз медичні служби краще підготовлені до боротьби з вірусом, ніж під час попереднього глобального спалаху 2022 року.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: