НОВИНИ ГРАД » Новини » Новини культури » Культурною спадщиною України визнали незвичайну гру з Одеської області

Культурною спадщиною України визнали незвичайну гру з Одеської області

Культурным наследием Украины признали необычную игру из Одесской области
Читати grad.ua у  

Нацперелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнився новими пунктами., серед них традиційна народна гра в кістки «Ашик», розповсюджена на Півдні Одеської області у місцях компактного проживання болгар і гагаузів, зокрема в селах Городнє, Виноградівка Болградського району, Котловина Ізмаїльського району.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

У «Ашик» грають з використанням баранячих чи яловичих кісток – ашиків, які спеціально підготовлені шляхом варіння чи очищення від залишків м'яса. Також їх фарбували у різні кольори. Прості ашики мали різну номінальність залежно від розміру та кольору.

Ашик - це традиційна гра в кістки

Серед усього набору обов'язково є найбільший, основний ашик, так звана козирна кістка. Вона виконувала роль головного трофея, який кожен учасник намагався виграти за допомогою вправності в ході гри. Суть гри полягала в тому, щоб з відстані вправно кинути кістку, яка мала стати особливо і вибити іншу кістку.

Зазначимо, що відтепер місцеві громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій та пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.


Схожі новини

Коментарі

СМИ Украины: